Kitap Tanıtımı |
1876-2013 arasındaki yasama organı seçim kanunları, siyasi partiler kanunları ve tüm değişiklik maddeleri, ülkemizin demokratikleşme süreci...
Halkın öyküsü doğru yazılmayınca, 64 yıldan beri tam demokrasiye geçemiyoruz; gerçekte 110 yıldan beri
Türkiyenin demokratikleştirilmesi sürecinde üzerinde en çok tartışılan konulardan biri de seçim kanunları. Yazar ve araştırmacı Tarhan Erdem, tarihimizdeki tüm seçim kanunlarını tek kitapta topluyor, siyaset, hukuk ve basın dünyamıza temel bir kaynak sunuyor.
1961de çıkarılan ve seçimlerin temel hükümlerini düzenleyen 298 sayılı kanunun 36 kez değiştirilmiş olduğu düşünüldüğünde ve 53 yıl boyunca 189 maddesinin 134ünün yenilendiği akla getirildiğinde, elimizdeki çalışmanın işlev ve önemi daha iyi anlaşılacaktır.
İktidarın koruma arzusuyla seçim yasalarının maddeleriyle çok oynanır ama iktidar kanunla korunamaz diyen Erdem, kitapta derlediği kanun metinleri üzerinden, yaşadığımız tüm müdahalelerin ve sıkıntıların demokratik bir yönetim yapısı kurulamamasından kaynaklandığını vurguluyor.
Kitapta yer alan 1876-2013 arasındaki yasama organı seçim kanunları, siyasi partiler kanunları ve tüm değişiklik maddeleri, ülkemizin demokratikleşme sürecine tutulan ayna işlevi görüyor.
Yazar hakkında:
Tarhan Erdem 1933te Kurucaşilede doğdu. İlköğrenimini Bartında tamamladı. Kayseri Lisesinden sonra İTÜ İnşaat Fakültesini bitirdi. Şeker Şirketi ve Milli Savunma Bakanlığında mühendis olarak çalıştı. 1953 yılında CHPye kaydoldu. Partinin İstanbul örgütünün ocak, ilçe, il yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. Öğrenci derneklerinde yöneticilik, Türk Devrim Ocakları Genel Başkanlığı yaptı (1967-68). 1978de CHP Genel Yönetim Kurulu üyesi oldu. 1977de İstanbul milletvekili seçildi. Güvenoyu alamayan Ecevit hükümetinin sanayi bakanıydı. CHP Genel Sekreterliği görevinde de bulunan Erdem, Milliyet gazetesi genel koordinatörlüğü ve Doğan Şirketler Grubunda yöneticilik yaptı. 1988 yılında KONDA şirketini kuran Erdem, halen Radikal gazetesi yazarlarındandır. |