Kitap Tanıtımı |
Trafik denince aklımıza daha çok karayolları trafiği gelir. Oysa Denizyolları, Havayolları, Demiryolları da trafik konusunun parçasıdır. Ancak ülkemizdeki ulaşımın yaklaşık %90ının karayoluyla yapılması ve karayolundaki trafik kazalarının yoğunluğu beni bu konuda çalışma yapmaya sevk etmiştir. Bu kitapta amaç karayolunda denetim yapan trafik polislerine nasıl denetim yapacakları ve Trafik Kazası sonrası tanzim ettikleri Trafik Kazası Tespit Tutanağını ve çektikleri fotoğrafları hangi açıdan ve nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirmektir. Ayrıca bilirkişiliğe başladığım ilk zamanlarda bana rehberlik edecek bir kitap aradıysam da istediğim gibi beni bilgilendirecek ve yetiştirecek bir kitap bulamayışım böyle bir kitabın olması gerektiği düşüncesine beni itti. Dolayısıyla 1-Trafik Kazası Tespit Tutanağı 2-Keşifte dikkat edilecek hususlar ile keşiften sonra veya keşfe gitmeden dosya üzerinden Bilirkişi Raporları 3-Bilirkişi Raporlarına itiraz edildiğinde Adli Tıp İhtisas Kurumunun verdiği Adli Tıp Raporları 4-Hakim Kararlarını içeren bu çalışma yaklaşık 4 yıllık bir zaman dilimini kapsamaktadır.
Görüldüğü üzere ilk müdahale ve ilk resmi işlem Trafik Polisince veya onun olmadığı yerde Jandarma Trafik Timleri tarafından tanzim edilen Trafik Kazası Tespit Tutanağıyla başlar. Keşifler ise kolluk kuvvetinin fezlekeli tahkikat evraklarını adliyeye C. Başsavcılığına göndermesiyle ve C. Başsavcılığının kendi açısından tahkikatı genişleterek mahkemeye iddianameyi sunmasıyla ve mahkemenin iddianamede eksik bulmayarak iddianameyi kabul etmesiyle dava açılmış olur ve duruşmalar başlar.
Bundan dolayıdır ki kolluk kuvveti (polis veya jandarma) yeterli trafik eğitimini almalı ve yeterli trafik bilincine ulaşmalıdır. Öyle keşiflere gittim ki kaza raporlarındaki eksik bilgilerden dolayı keşif yerini bulmakta zorlandım. Veya benim gittiğim keşifler bazen kaza tarihinden 2 sene sonra gerçekleşebilmiştir ve bundan dolayı da kaza tarihinde var olan trafik işaret levhaları daha sonradan kaldırılabilmekte veya olmayan trafik işaret levhaları kaza mahalline sonradan koyulabilmektedir. Dolayısıyla trafik kazasının kusur oranlarını etkileyecek temel hususlarda kaza anındaki trafik işaret levhaları belirtilmediğinden eksiklikler yapıldığını tespit ettim.
Netice olarak Trafik Kazasına ilk müdahale eden kolluk kuvvetlerinin (polis veya jandarma) elinde Karayolları Trafik Kanununu ile iç içe geçmiş Karayolları Trafik Yönetmeliğini de dikkate alarak ve her kuraldan istifade edilerek ihlal edilen ve trafik kazasıyla illiyet bağı olan maddelerin hemen tespit edilerek işlem yapılmasını ve delil olacak fotoğrafların hangi açıdan çekilmesi gerektiğini kolaylaştırmak ve bu konudaki eksikliği gidermek amacıyla bu eser kaleme alınmıştır. |