Kitap Hakkında
Merhûm Prof. Dr. Toshihiko İzutsu'nun A Comparative Study of the Key Philosophical Concepts in Sufism and Taoism/İbn 'Arabî and Lao-Tzû, Chuand-Tzû (Tasavvuf'da ve Tao-culuk'daki Felsefî Anahtar-Kavramların Karşılaştırılmalı Bir İncelemesi/İbn 'Arabî ve Lao Tzû, Çuang-Tzû) başlıklı 2 cildlik âbidevî eserinin tercümesini takdîm ettiğimiz bu 2. cildinde Lao-Tzû'nun Tao Tê Çing ve Çuang-Tzû'nun da Kitab'ında ortaya koydukları Tao-culuğun anahtar kavramları semantik bir incelemeye tâbi' tutularak incelenmiş ve Lao-Tzû ile Çuang-Tzû'nun Dünyâ Görüşü'nün temelleri ve çerçevesi ortaya konulmuştur.
Ortaya çıkan sonuç şaşırtıcıdır. Gerek İbn Arabî'nin gerekse Lao-Tzû ve Çuang-Tzû'nun âleme bakış açıları Vahdet-i Vücûd'un temelde aynı, terminolojide farklı iki versiyonu gibidir.
İbn Arabî'nin anladığı şekliyle Zât, Amâ', Adem, Kenz-i Mahfî, Gayb Âlemi, Hakk, Kader, Rabb, Vahdet, Kesret, Rahmân'ın Nefesi, Rahmet, Nefs, Rûh, İnsân-ı Kâmil gibi anahtar-kavramların Tao-culuk'da yalnızca ontolojik muâdilleri bulunmakla kalmamakta, fakat aynı zamanda bu kavramlar İbn Arabî'de nasıl bir yapı oluşturuyor ve birbiriyle ne türlü ontolojik ilişkiler içinde bulunuyorlarsa bunların Tao-culuk'daki muâdilleri de kendi aralarında bu yapıyı ve bu ilişkileri aynen muhâfaza etmektedirler.
Yazarlar
Yazar
Toshihiko İzutsu
Profili Görüntüle
10 kitap
Çevirmen
Ahmet Yüksel Özemre
Profili Görüntüle
12 kitap
Değerlendirmeler (0)
Değerlendirme yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş YapHenüz değerlendirme yapılmamış
Okuyanlar (0)
Henüz kimse bu kitabı eklememmiş