Kitap Tanıtımı |
Suni Teneffüs, Arjantin edebiyatının son yıllardaki en çarpıcı örneklerinden biri ve Ricordo Piglis´nın da Türkçede yayımlanan ilk kitabı. 1981´de, faşist cuntanın binlerce Arjantin yurttaşını "kaybettiği" bir dönemde yayımlanan kitap, kısmen ülke tarihinin baskı, terör ve dehşet dolu en trajik kesitinin bir yansıması. Ancak roman salt devlet terörü üzerine bir kurgudan ibaret değil... Suni Teneffüs bir arayışın romanı; aynı zamanda bir felsefi roman; edebiyat üzerine bir edebiyat eseri; bir siyasi gerilim romanı; artık modası geçmiş bir tarzda, "mektup" tarzında yazılmış bir roman.
Ödüllü bir roman olarak Suni Teneffüs, baskı ve şiddet solu acılı tarihi boyunca Arjantin´in hayatına yön vermiş çok çeşitli etkenleri, değişik gizem katmanlarını çözümlemeye çalışarak inceleniyor. Romanın anlatıcısı konumundaki yazar Renzi, ortadan kaybolan dayısını bulmaya çalışmaktadır. Aile içinde yıllardır kulak verdiği ve hepsi de birbiriyle çelişen hikayelerden ve yazışmalardan tanır sadece bu adamı. Mektuplarından dayısının, 19. yüzyılda yaşamış Enrique Ossorio üzerine bir araştırma yaptığını öğrenir.
Arjantin diktatörü Rosas´ın özel sekreteri olan Ossorio, diktatörün baş düşmanına bilgi sızdıran iki taraflı bi casustur. Renzi´nin arayışı ve dayısının çalışmaları üzerine araştırmaları sürerken, edebiyat düşkünü satranç arkadaşıyla yaptığı sohbetlerin de yardımıyla Arjantin´in edebiyatı, tarihi ve Avrupa´yla, demokrasiyle ilişkisi gibi temaları serimleyerek gelişen dopdolu bir roman buluruz karşımızda. Romanın doruklarından biri, Kafka adında bir Çek entellektüeli ile Hitler adında Avusturyalı bir asker kaçağının Prag´daki bir kahvede karşılaşmasıdır. Bu karşılaşma, romandaki keşif serüveninin asli hedefini gösterir bize: Tarih ile edebiyat arasındaki ilişkidir bu; çünkü edebiyat, tarihin boğucu havasında bir suni teneffüstür. |