Kitap Tanıtımı |
Mehmet Yılmaz bu kitapta Matisse, Picasso, Kandinski, Duchamp, Dali, Léger, Gabo, Moore, Smith, Motherwell, Reinhardt, Warhol, LeWitt, Kosuth, Richter, Baykam, Ötgün, Okan, Aksoy ve Zamlıy ile söyleşiyor, çağdaş sanat sorunlarını kurcalıyor:
Sanatçıların zihinlerini meşgul eden başlıca konular neler? Resimsel anlatım, edebî anlatımdan kaçınmalı mı? Zamanın ruhu kendini sanatta nasıl gösterir? Sanatta araştırma ve deneysellik ne demektir? Emekçilerin ve patronların sanatla ilişkileri nasıldır? Günümüzde, sanat ve felsefe arasındaki ilişki hangi boyuttadır? Kavramsal sanat, resme ve heykele neden karşıdır? Estetik, sanattan niçin kovulmak isteniyor? Çağdaş ikonografi ve fotoğraf arasındaki ilişki nasıldır? Biçem, konu, temsil ve resimleme hakkındaki tartışmalar neler? Küratöryal ortam sanatçıları nasıl etkilemektedir? 1980'den bu yana siyasal, ekonomik gelişmelerle bağlantılı olarak Türkiye'de sanatsal süreç nasıl bir başkalaşım geçirmiştir? Sanat eğitimindeki yaklaşım farklılıkları neden ortaya çıkmıştır? Küresel şirketler sanatı nasıl yönlendirmektedir? Malzeme, dil ve özgürlük arasında nasıl bir ilişki vardır? Sanatın yıkıcılığı ve özerkliği gerçek mi, yoksa kurgu mu? Kavramsal haz mı, yoksa görsel haz mı daha önemlidir? Çağdaş, güncel ve postmodern kavramları arasında nasıl bir ilişki vardır?
Modern sanatçıların modern ortama fırlatıldıkları gibi, biz de postmodern ortama fırlatılmış durumdayız. Sanatçıları Okumak ya da Postmodern Söyleşiler düşünmeye ve dünyayı değiştirme konusunda üstümüze düşeni yapmaya -yaratmaya- davet ediyor.
Yapısökücü, öğretici, eleştirel... |