Kitap Tanıtımı |
KÜLLÎ KAİDELER, Mecellenin başındaki ilkyüz kaide gibi, İslâm Fıkıh ilminde Kapsamına giren meseleler hakkında umumî teşriî hükümler ihtiva eden küllî esaslar şeklinde tarif edilmiştir. Öncelikle elbette Kurâna ve Sünnete dayanan bu kaideler her ne kadar İslâm Fıkıh ilminde sözkonusu olsa da, düşünce, ilimler, inanç ve hayat tarzı olarak İslâmın tamamıyla alâkalı küllî düsturların veya ölçülerin bütününe küllî kaideler olarak bakılabilir.
Her bakımdan bir hazine olan ve Cenab-ı Allahın Hakîm ismine mazhariyetle bize İslâma has bir düşünce sistematiği ve ilim perspektifi kazandıran ve düşünce, iman ve amel/aksiyon dünyamızı, zihin ve kalbimizi bütünüyle İslâma göre inşa eden Risale-i Nur, baştan sona bu tür düsturlar veya ölçüler mecmuasıdır. İşte, elinizdeki bu kitap, Risale-i Nur Külliyatında İslâmî düşünce, iman, ubûdiyet, ibadet, amel ve/veya aksiyon, ahlâk, hayat, ayrıca Kelâm, Tefsir, Hadis, Fıkıh ve Tasavvuf gibi İslâmî ilimler ve belâğatla ilgili her biri birer küllî kaide olan veya küllî kaide değerindeki pırlanta ölçülerden bazılarını açıklama maksadı taşıyan mütevazı bir çalışmadan ibarettir.
Bu iddiasız ve mütevazı çalışma, üç cilt hâlinde plânlanmış olup, tamamı sekiz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, Risale-i Nur Külliyatındaki İslâmî düşünce ve inanç adına birtakım küllî kaide, düstur veya ölçülerden; ikinci bölüm, Cenab-ı Allaha, Âhiret Gününe, insan iradesi içinde olmak üzere Kadere, varlığın gaybî veya fizik ötesi boyutunu teşkil eden meleklere, cinlere/şeytana inanma, bunları tanıma, bilhassa marifet-i İlâhî ile ilgili düsturlar veya küllî kaidelerden oluşmaktadır. Üçüncü bölüm, İlâhî Kitaplar, Vahiy, Kurân, Kurânın mucizevî yanları ve Kurân tefsiriyle alâkalı kaideleri veya düsturları, pırlanta ölçüleri; dördüncü bölüm, Nübüvvet, Risalet, diğer peygamberler, Peygamber Efendimiz (s.a.s.), Hadis ve/veya Sünnetle alâkalı, onları anlama konusunda birtakım ölçüler veya düsturları ihtiva etmektedir. Beşinci bölüm, ibadet-ibadetler, amel-ameller, ahlâk, ibadet ve amellerin derunîveya bâtın boyutuyla ilgili küllî kaide veya ölçülere; altıncı bölüm, ilim olarak Tasavvuf ve/veya İslâmın ruhî hayatı ve batınî boyutuyla alâkalı düsturlar, kaideler veya ölçülere; yedinci bölüm, dil ve belâğat, sekizinci bölüm de, bütün yanlarıyla İçtimaî hayat ve İslâmî hizmet veya aksiyonla alâkalı prensipler, düsturlar ve ölçülere ayrılmıştır. |