Kitap Tanıtımı |
Metropol kültürünün damgasını vurduğu küreselleşen dünyada, Ben kimim? sorusunun cevabını bireysel sınırlarımız içerisinde aramak ve bulmak imkansız hale gelmiş durumda. Toplumsal hareketler ve kolektif kimlikler üzerine yazdıklarıyla tanınan önemli kültür sosyoloğu ve klinik psikolog Alberto Melucci, hem psikolojik hem de sosyo-kültürel bir varlık olan benlik hakkındaki soruları derinlemesine inceliyor.
Melucci, Oyuncu Benliki öznel ve kişisel deneyimlerin etkileşim halinde olduğu bir alan olarak tanımlıyor. Böylece, görünür kolektif süreçler ve bireysel günlük deneyimin sınırında giderek daha çok önem kazanan anlam arayışını keşfediyor; sosyolojik ve klinik uygulamalarından yararlanarak bu ikisi arasında oldukça özgün bir bağlantı kuruyor.
Öznellik, samimiyet, ihtiyaçlar, zaman deneyimi, karşılıklı küresel bağımlılık, kimlik bozulmaları, delilik, normallik gibi tartışmalı konuları ele alan Oyuncu Benlik, kimlik kavramına ilişkin yeni bir perspektif sağlarken, kimliğin artık bir nesne gibi, bir öznenin yekpare bütünlüğü değil, bir ilişkiler ve temsiller sistemi olduğunun da altını çiziyor. |