Kitap Tanıtımı |
Osmanlı-Habsburg sınırında yüzyıllar boyunca kısa barış dönemlerinin araya girdiği sürekli bir savaş hali yaşandı. Her iki imparatorluk da savunmasını sınır boyunca uzanan bir dizi kale üzerine kurmuştu. Yeniçağ başlangıcında ortaya çıkan etkili barutlu silahlar, askeri mimaride ve harp sanatında öyle değişimlere yol açmıştı ki, daha önemli bir hedefe giden yoldaki küçük bir kaleyi bile atlayan ordu, geri hatlarını her an gelebilecek düşman saldırılarına açık bırakmış oluyordu. Bu nedenle, sınır kaleleri ile bu kalelerin muhafız birlikleri can alıcı bir öneme sahipti. Mark L. Stein, hem Osmanlı arşivlerine hem de dönemin Osmanlı ve Batı kaynaklarına dayandırdığı bu çalışmasında, 17. yüzyıldaki Kanije ve Uyvar kalelerine odaklanarak, sınır boyu kalelerinin ve kale muhafızı birliklerinin toplumsal, ekonomik ve askeri yaşamlarının çeşitli yönlerine ışık tutuyor. Osmanlı askeri mimarisi, kuşatma ve savunma teknikleri, kalelerde görev yapan kapıkulları ve gönüller, Müslüman ve Hıristiyan askerler hakkında bilgi verirken, aynı zamanda hem savaşta hem de barışta sınırın iki tarafındaki hayatın nasıl iç içe geçtiğini gösteriyor.
"Stein'ın kitabını okuduktan sonra, Osmanlı kalelerini bir daha asla harita üzerinde basit birer nokta, kazanç-kayıp hanelerine atılmış birer çentik olarak görmeyeceksiniz; çünkü onların, hem yerel düzenlemeleri hem de merkezi hükümetlerin müdahalelerini kapsayan strateji ve planlama merkezleri olduklarını anlayacaksınız."
Prof. Palmira Brummett
Mark L. Stein, Osmanlı ve Balkan tarihi üzerine uzmandır. Ayrıca sınırlar ve askeri tarih hakkında karşılaştırmalı çalışmaları bulunmaktadır. Pennsylvania'da Muhlenberg College'da tarih dersleri vermektedir. |