Kitap Tanıtımı |
Tarih kaydedicidir. Savaşları, barışları, dünyayı sarsan olayları, yaşam koşullarını ve yol ayrımlarını; dünyadaki hareketlerin hepsini...
Tarih tekrardır denilir: Doğrudur... Yerler, isimler, hatta "izm"ler değişir, ama "öz" değişmez. Tıpkı diğer yüzyıllarda olduğu gibi, 20. yüzyıl 21. yüzyıla ayna tutar. "Mustafa Kemal Paşa ve İslam Dünyası/Hilafet Hareketi" bu açıdan çok önemli bir kitaptır. Devletlerin devletler üzerindeki "benmerkezli" projelerinden birinin "prototipi"dir. Günümüzdeki "hareketleri" doğru ve kapsamlı algılamak açısından çok önemli bir noktayı belgeleriyle ortaya koyar.
"20. yüzyılın başlarında İslam dünyası, Batı emperyalizminin pençesine düşer.
Son halka olan ve Müslümanların "Kurtar bizi padişahım!" dedikleri Halife'nin ülkesi ebed müddet Osmanlı Devleti de aynı kaderin ortağıdır.
Türkiye'yi "Hindistanlaştırma" projelerine karşı Gazi Mustafa Kemal Paşa bu ortamda zuhur eder.
Onun "Kuva-yı Milliyesi" yalnızca yerel bir başkaldırı değil, global düzlemde ilk ve sonuçları itibarıyla da dönemin tek ulusal kurtuluş mücadelesi olarak tarih kayıtlarına geçecektir.
İşte bu kaderdenk kavşakta İslam alemi ile Türk'ün Gazi'si arasındaki ilişkiler bugüne dek tarih yaşamımızın kutuplaşmış polemikleri arasındadır.
İslam alemi Mustafa Kemal Paşa'ya destek mi vermiştir, yoksa engel mi olmuştur?
Güney Asya'da Milli Mücadele'ye katkı için oluşan "Hilafet Hareketi" aslında laik Cumhuriyet'in doğuşunu engellemek için ortaya atılan Britanya kökenli bir İslami papalık projesi midir?"
Atatürk'ün İslam'a İslam alemine ve Türkiye'de İslam'a bakış açısına odaklanan bu kutup, usta ve dürüst adamı Prof. Dr. Mim Kemal Öke'nin ilk elden arşiv kaynaklarına dayanarak yalnızca dünü değil, günümüz düşünce ve şablonlarını da sorguluyor.
Aksoy Yayıncılık olarak, Mim Kemal Öke'nin bu kapsamlı çalışmasını sizlere sunmaktan kıvanç duyuyoruz. |