Kitap Tanıtımı |
Modernizm gerek kuramsal çeşitlilik gerek uygulama örneklerindeki farklılıklar açısından sosyal bilimlerin pek çok disiplini tarafından incelenmektedir. Literatür, ele alınan dönem ve ülkelere göre oldukça farklı nitelikte çalışmalar ile genişlemeye devam etmektedir.
Türkiyede de modernleşme çabaları 19. yy ilk yarısında başlamış ve günümüze kadar değişik görüntülere bürünerek sürdürülmüştür. Modernleş(tir)me sürecinde Türkiyenin ekonomik, sosyal ve toplumsal dinamiklerindeki dönüşüm, kavramsal algıyı değiştirdiği kadar sonuçların da farklılaşmasına da neden olmuştur. Bu nedenle, farklı ciltlerden oluşan bu kitap dizisinin teması modernizmin yansımaları olarak seçilmiş ve ele alınan yıllarda modernleşmenin nasıl başkalaştığının ve kendine özgü bir nitelik kazandığının, farklı disiplinlerden bilim insanlarının değerlendirmeleriyle anlaşılmaya çalışılması/yeniden okunması hedeflenmiştir.
Bu kitap, 1960lardan başlayıp günümüze kadar olan 10ar yıllık dönemlerde Türkiyede modernizmin değerlendirilmesi ve eleştirilmesini hedefleyen bir dizi kitabın II. cildini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, 70li yıllarda Türkiyenin ekonomik, sosyal ve toplumsal dinamikleri çerçevesinde modernleşmenin nasıl başkalaştığını, farklı disiplinlerden bilim insanları tarafından yeniden okuma gayretlerinden ortaya çıkmıştır.
Bu derleme çalışma; birinci ciltte olduğu gibi, bireysel çalışmalardan oluşmasına rağmen bugün çok az rastlanılan ortak düşünsel kimyanın bir sonucu olarak tek elden çıkmışçasına tutarlı bir bütün meydana getirmektedir. Türkiyenin değişip/dönüşmesinde kritik önem taşıyan, buna rağmen sosyal bilimler alanında üzerinde çok az çalışılan 70li yıllara farklı pencerelerden ışık tutması nedeniyle de ayrıca önem taşımaktadır. |