Kitap Tanıtımı |
Toplumumuzda memurluk; bir yandan önemli bir güvence bir yandan da ciddi yakınma konusu. "Devletten aylık, Allah'tan sağlık kopardın mı korkma" denir. Diğer yandan memurluk kıt kanaat geçinmenin, çileli bir yaşamın adresi gibi gösterilir.
Memurluk, toplumda her şeye rağmen vazgeçilemeyecek bir meslek gibi.
Her şeye rağmen memurluk dışarıdan rahat gibi görünse de sıkıntıları opldukça fazladır.
Aşırı kuralların, disiplin hükümlerinin, yasakların cenderesinde memur öe çıkmaktan, kendini göstermekten ve konuşmaktan çekinir. Örneğin, yolda giderken bir mikrofon uzatılsa; "Ben memurum, yorum yapamam" der. Devletlûların gazabına uğramamak için memurluğu çoğu zaman gizleme ihtiyacını duyar.
Görünüşte bir güvenceye sahip olan memurlar bir dizi güvensiz durumlarla karşı karşıya kaldıklarından eğilip bükülür, sökülüp takılır hale gelmişlerdir.
Kitapta memurlarla ilgili çeşitli espriler, fıkralar yer almakatadır. Amacımız ne memurluğu kutsamak ne de yermektir. Her kesimde iyi ve kötü örnekler vardır.
Öz eleştiri ve hoş görü kültürünün gelişmesi mizah kültürünün de gelişmesine katkı sağlayacaktır. Aksi taktirde mizaha hakaretle, kavgayla, mahkemeyle karşılık verildiğinde gülmeye değil; kaygıya, korkuya, ve mutsuzluğa doğru yol alacıktır. Bir toplumun gelişmişliğini mizah karşısındaki tutumuyla ölçmek mümkündür. |