Kitap Tanıtımı |
Günümüzün yaşayan en önemli sosyolog ve araştırmacılarından biri sayılan Manuel Castells üç ciltlik dev eserinde, yeryüzündeki kültürlerin ve kurumların çeşitliliğine bağlı olarak ortaya çıkan ve çok farklı biçimlerde tezahür eden yeni küresel-toplumsal yapının oluşumunu inceliyor.
Bu incelemeyi yaparken büyük bir çeşitliliğe sahip alanlardan derlediği verileri birden fazla disiplinin ışığında ele almayı tercih ediyor. Bu tercihin altında çeşitli toplumların, kültürlerin ve yapısal olguların herbirinin birbirinden farklı etkenlerle koşullanması ve herbirinin özgün iktidar, üretim ve bilgi ilişkilerinin özgün birleşimleriyle ortaya çıkması yatmaktadır.
Castells, Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür adlı üçlemesinin ikinci cildi olan Kimliğin Gücü nde ulus devletin işlevini üstlenmeye aday farklı kolektif kimliklerin ortaya çıkışını, bu süreçteki toplumsal, kültürel, ekonomik ve teknolojik dinamiklere dayanarak inceliyor ve zenginliğin küreselleşmesin karşı bu kimliklerin nasıl roller benimsediklerini ve kendilerini nasıl konumlandırdıklarını ele alıyor. Castells in bu incelemeyi yaparken ilgilendiği toplumsal oluşumlar gey-lezbiyen hareketlerinden çevreci gruplara, Meksika daki Zapatista hareketinden dinî köktencilere kadar uzanan geniş bir yelpaze oluşturuyor. |