Kitap Tanıtımı |
Kitap Tanıtım Yazısı :
Kâzım Karabekir'in Gözüyle Yakın Tarihimiz-1
"19 Nisan 1919'da Trabzon'a çıktım..."
Kazım Karabekir Paşa İstiklal Savaşı'nın bugüne kadar göz ardı edilen, gösterilmeyen, yazılmayan taraflarını inceliyor. Tarihe yeni bir gözle bakmak isteyenler için muhteşem bir araştırma...
Karabekir Paşa'nın askeri ve siyasi hayatında haksızlıklara uğraması yetmiyormuş gibi, tarih kitaplarından da emekleri silinmişti. Doğu Cephesi'nde zafer üstüne zafer kazanarak makûs talihimizi yenen Paşa, Sevr'i yırtan ilk antlaşmanın altına imza atmıştı. Savaş sonunda adına "Şark Arslanı" diye posterler basılıyor, özellikle Doğu'da savaşın gerçek kahramanı sayılıyor, adı efsaneleşiyordu.
Ne olduysa savaş sonunda oldu ve Karabekir önce ordudan uzaklaştırıldı, derken Meclis'te mücadele ederken görüldü, sonra partisi kapatıldı ve ertesi yıl İstiklal Mahkemesi'nde idamla yargılandı. Gözetim altında tam 13 yılını geçirdi. İstiklal Savaşı'nı birlikte başlattığı ve en zayıf anında "Emrinizdeyim Paşam" diye desteklediği Mustafa Kemal Paşa ve çevresine eserleriyle muhalefet etti.
MUSTAFA ARMAĞAN, Karabekir'in 1918-1922 dönemini kendi ağzından aktarıyor. Yıllardır susturulmuş olan Paşa'yı konuşturuyor. Onun gözüyle tarihimizi sarsan 4 yılın hikâyesini yazıyor.
Kızıl Pençe
Kızıl Pençe yakın tarihimizin kırılma dönemi olan 1922-1933 yıllarında yaşananları 'Kral Çıplak' sözüyle anlatılabilecek bir yalınlıkta ortaya koymayı başarıyor. Kâzım Karabekir'in yazdıkları, resmi tarihin şekerlemelerine fazla alıştırılan okuru şoke ederken, aynı zamanda Ulrich Beck'in "düşmansız demokrasi" dediği bir akımın tarihimizdeki öncülüğünü yapıyor. Eser boyunca İstiklal Savaşı yıllarındaki Mustafa Kemal Paşa'ya duyduğu saygıyı sık sık vurgulayan Karabekir Paşa, onun 'asalaklar' dediği türedi bir grup tarafından kuşatıldığını ve en büyük hatasının bu gruba dayanarak iktidar sürme karşılığında milletten ve özgürlük mücadelesinden kopmak olduğunu cesaretle ileri sürüyor. Kızıl Pençe adını verdiği bu gizli ve eli silahlı örgütün 1 numarası kimdi? Kimleri kullanırdı? Asker içinde uzantıları var mıydı? Adam vurmaktan kitap yakmaya, insanları ve ailelerini takip ve taciz etmeye kadar çeşitli kademelerde gerçekleşen ve resmi devletin yanı başına konumlanan bu paralel gizli devletin ipuçlarını Kâzım Karabekir'in emsalsiz analizlerinden öğreneceksiniz. Mustafa Armağan Kızıl Pençe'de Kâzım Karabekir Paşa'nın yazmış olduğu 3 bağımsız metinden yeni bir metin kuruyor. Paşa'nın söylediklerini netleştiriyor, mesajını anlaşılır kılıyor.
Çanta rengi kırmızı veya beyaz olarak gönderilebilir. |