Kitap Tanıtımı |
Nâzım Hikmetten Şevket Süreyya Aydemire, Aydemirden Dinamoya, Dinamodan Kemal Tahire, Kemal Tahirden Doğan Avcıoğluna, İlhan Selçuka ve İlhami Soysala kadar cezaevlerinde yatan, işkence gören aydınlarımız, Atatürkü ve Kurtuluş Savaşını anlatan kitaplar yazmışlar, incelemeler yapmışlardır.()
Nâzım Hikmeti kimler mahkûm etti? Dinamoya sürgün cezaları verenler kimlerdi? Avcıoğluna, İlhan Selçuka ve İlhami Soysala işkence yapanlar?..
Hangi paşaydı? Hangi savcıydı? Hangi yargıç ve hangi polis şefi? Ve hangi işkenceci? Bileniniz, anımsayanınız var mı? Yok. Adları bilinenler de teker teker unutuluyorlar.
Ve unutulacaklar.
Bu aydınlarımız, dünden bugüne ciltler dolusu kitapları ile dillerden düşmeyen şiirleri ve kulaklarda çınlayan o gür sesleriyle yaşıyorlar.
Ve yaşayacaklar.
UĞUR MUMCU
Hasan İzzettin Dinamo, Türk edebiyatında şiirleri, romanları, anıları, çevirileri ile yerli yerine oturdu. Bugün Hürriyet gazetesinde röportajı yayınlanabiliyor. Ama 1950lerde ancak Dolmuş mizah dergisinde gizli gizli çalışabiliyordu. Kişiliğini ve kimliğini ülkeye benimsetmesi için bir ömür boyu çile çekti. Bu ayıbın gölgesi hepimizin yüzüne vurmaktadır.
İLHAN SELÇUK
Yetmiş yılı aşkın bir hayat ve yarım yüzyıla varan bir kalem ustalığı()
Dinamonun izinde, çevresinde beliren ve 1940 toplumcu-gerçekçi kuşağı adıyla anılan şairlerin hepsi, sonradan meşhur olur()
1940 toplumcu-gerçekçi kuşağının çileli adı Hasan İzzettin Dinamo için, anlatılan öz önemlidir, anlatış biçiminden çok.()
İnsanların hem yüceliği hem zalimliği bütün dehşetiyle onun kitaplarında varolur.
DOĞAN HIZLAN |