Kitap Tanıtımı |
Bu kitabı okuyunca mensubu olduğunuz İslam Ümmetini daha iyi tanıyacak ve bu ümmete mensup olduğunuzdan dolayı daha bir onur duyacaksınız.
Ümmet kelimesi belli bir yeri gösteren bir kavram olarak kullanılabilir. Mesela, Mısır dediğimizde bunu kastetmiş oluruz. Daha büyük bir manada da kullanılabilir; mesela, bütün Arapları içine alan bir manada kullanılması mümkündür. Bu ve buna benzer kullanımlar ümmet kavramı içine girer ve toplum anlamına gelir.
Fakat bu kavramın Müslümanın zihnindeki karşılığı İslâm ümmetidir. Bu kelimenin kullanılması durumunda Müslümanın aklına bu mana gelir. Çünkü böyle bir topluluğun Müslüman olduğu hükmü ortadadır. O, Kur'ânda, sünnette ve Müslümanların geride bıraktığı uygarlık mirasında bahsi geçen toplumdur.
Toplumlardan bahsedilirken Mısırla başlamakta bir sakınca yoktur. Ardından da Arap toplumundan ve daha sonra da büyük İslâm toplumundan bahsetmemizde bir beis olmayacaktır.
Araştırma Merkezinin başındaki müdür benden, İslâm ümmetinden bahseden yazı için bir önsöz yazmamı istedi. Ben de İslâm Ümmeti, ütopya değil hakikattir adı altında bir uzun yazı yazdım. Merkezdeki Müslüman kardeşlerime yazıdan istedikleri yeri alabileceklerini, gerisini de atabileceklerini ve bunda benim açımdan bir sakınca olmadığını söyledim. Fakat onlar yazıyı tümüyle yayınladılar. Allah onları hayırla mükâfatlandırsın.
Çoğu kimse o yazıyı okudu ve buna dair memnuniyetlerini dile getirdiler. Çünkü konuya oldukça ciddi bir şekilde, en önemli ve dikkat edilmesi icab eden sorunlarımız arasında yer alan İslâm ümmetinin birliği, hilafet ve ümmetin hilafetin dönüşü için beslediği emel ve hilafetin yokluğunda şeriatın hükmü cihetiyle yaklaşmışlardı. |