Kitap Tanıtımı |
Bugün, Nazizm´in geri püskürtülmesinden kırk yıl, sömürgelerin kurtuluş mücadelelerinin büyük dalgasından yirmi yıl sonra, ırkçılık nasıl oluyor da güçlenen bir olgu olarak hâlâ varlık sürdürebiliyor? Günümüz ırkçılığı gücünü nereden alıyor? Sınıf mücadeleleri geri çekilmiş görünürken, milliyetçiliğin bu tırmanışını nasıl açıklayabiliriz?
Fransız filozof Etienne Balibar ve Amerikalı tarihçi ve sosyolog Immanuel Wallerstein, verimli bir tartışma içinde bu sorulara yanıt arıyorlar. Her ikisi de ırkçılığı, geçmiş toplumlardan bize miras kalan akıldışı bir kalıntı olarak değil, modern toplumun temel özellikleri olan ulusal devlet, işbölümü ve dünya ekonomisindeki uluslararası hiyerarşi ile yakından ilişkili, son derece çağdaş bir olgu olarak ele alıyorlar.
Dördüncü basımını yaptığımız bir Metis klasiği olan Irk Ulus Sınıf´ın bir uluslar sistemi olan dünyamızın bugünkü krizi içinde, modern kapitalizmin ve liberal "evrenselciliğin" nasıl sürekli biçimde milliyetçiliği, ırkçılığı ve ayrımcılığı yarattığını anlamakta, bugün için de açıklayıcılığını ve güncelliğini koruduğunu düşünüyoruz.
YAZARLAR HAKKINDA
Balibar: 1942 yılında doğmuş olan düşünür, yazar Balibar felsefe alanında doktora derecesi almıştır. Kaliforniya Üniversitesinde Fransızca, İngilizce ve Karşılaştırmalı Edebiyat alanında profesör olarak çalışmaktadır. Luois Althusser´in öğrencisi ve meslekdaşı olmuştur. Althusser ile beraber Capital´i Okumak adlı kitabı yayımlamıştır. Irk Ulus Sınıf´tan başka Balibar´ın Türkçe´de şu eserleri bulunmaktadır: Marx´ın Felsefesi (Birikim, 1996) ve Althusser İçin Yazılar (İletişim, 1991).
Wallerstein: 1930 yılında New York´ta doğdu. Columbia Üniversitesi´nden 1951 yılında lisans, 1959 yılında doktora diploması aldı ve aynı üniversitenin Sosyoloji Bölümü´nde öğretim üyesi oldu. 1955-1970 döneminde başlıca araştırma alanı Afrika´ydı. 1961´de Africa: the Politics of Independence adlı çalışması, 1967´de ise Africa: the Politics of Unity adlı çalışması yayımlandı. 1968 yılında Columbia Üniversitesi´ndeki reform hareketine etkin bir biçimde katıldı. 1971 yılında Montreal´de McGill Üniversitesi´nde görev aldı. 1976´dan bu yana Binghamton´daki New York Eyalet Üniversitesi´nde sosyoloji profesörlüğü yapmaktadır ve Fernand Braudel Ekonomi, Tarihsel Sistemler ve Uygarlık Araştırmaları Merkezi´nin müdürlüğünü üstlenmiştir. Temel yapıtı niteliğindeki üç ciltlik The Modern World-System kitabını sırasıyla 1974, 1980 ve 1989 yıllarında yayımladı ve sosyal bilimlerde verimli bir damarın ortaya çıkmasına yol açtı. "Dünya sistemleri analizi" olarak bilinen bu anlayış ve çalışma tarzı mevcut kapitalizm analizlerine geniş bir bakış açısı ve tarihsellik boyutu getirdi.
Metis´teki diğer kitapları: Tarihsel Kapitalizm, 1992 , Sistem Karşıtı Hareketler, 1995, Liberalizmden Sonra, 1998, Bildiğimiz Dünyanın Sonu, 2000, Amerikan Gücünün Gerileyişi, 2004 ve İki Kültürü Aşmak, 2007.
(Tanıtım bülteninden) |