Kitap Tanıtımı |
Yaşam hepimize sunulmuş bir şanstır. Doğumla başlayıp ölümle biten sürecin yeterince anlam kazanması ise bilgi ve beceri ister. Özellikle insana hizmet üreten meslekler, insan yaşamının dinamiğini ve bunun sosyal çevre ile olan ilişkisini öğrenmek ve bu bilgiler doğrultusunda uygulamalarını geliştirmek zorundadır.
İnsan davranışlarını anlamak için sağlıklı bir gelişimin temel özelliklerini, bunu etkileyen iç ve dış faktörleri ve yaşam olaylarını bütün olarak değerlendirmek gerekir. İnsanın büyümesi ve gelişimi ile ilgili birçok kuram ve araştırma vardır. İnsanın karşılaşabileceği yaşam olayları ise sonsuz çeşitliliktedir.
İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre kitabı yaşam boyu gelişme kavramına göre organize edilmiş olup insan davranışları ve sosyal çevre ilişkisini Ekosistem kuramı çerçevesinde ele almakta ve konulara "çevresi içinde birey" bakış açısından yaklaşmaktadır. Biyo-psiko-sosyal bir varlık olan insanın yaşam sürecini kronolojik bakımdan dört temel başlık altında özetlemektedir. Bunlar, bebeklik ve çocukluk, ergenlik ve genç yetişkinlik, orta yetişkinlik ve ileri yetişkinliktir. Bu ciltte bebeklik, çocukluk ve ergenlik ele alınmıştır. Kitapta her dönemin kendine özgü biyolojik, psikolojik ve sosyal gelişim özellikleri ve sorunları ele alınarak bu dönemlere ilişkin yaşam olayları incelenmiştir. |