Kitap Tanıtımı |
"...Benim önceki anavatanımda kavramların tepeaşağı edilmesi, başka hiçbir yerde görülmeyen bir hızla gerçekleşiyor. Saat, geriye doğru dörtnala gidiyor. Yoksulların barakalara kapatılıp bakım gördüğü devrin öncesine döndük bile. Barakalar yok ama bakıcılar ortalıkta. Bir insanın toplumun hangi sınıfından olduğu, ağzını açar açmaz anlaşılıyor. Dişler, kişinin alt tabakadan olup olmadığını gösteriyor. İktidardakiler için alt tabaka diye bir şey yok çünkü; çünkü bu onların, şiddet kullanarak da olsa alt tabakanın yok edilmesi gerektiği anlayışına aykırı düşüyor.
Kavgada eskiden bir kural vardı: Düşene vurulmaz. Unut onu. Şimdi hep düşene vuruyorlar..."
"Çok az rastlanır bir zekâ eseri, müthiş keyif verici ve duygusal. Finisterè´de bahçesini hazırlamaya giriştiğinde, çok özgün bir dil ekmeye de başladı. Özneleri, zamirleri ve diğer dil öğeleriyle ortaya, çok farklı ve büyük usta işi bir edebi yapıt çıkardı."
- Betty Schottenius, Expressen Gazetesi´nin Kültür Şefi
"Malmsten, abstrak bir dünyadan, tekniği zor ve felsefi argümanlar çıkarabiliyor. Onları toparlıyor, yerleştirilyor ve ekerek çoğaltıyor. Özgün sesiyle, sanat ile bilim arasında dolaşıyor. O, sınırlar aşan ve herhangi bir izm´e yakalanmayan bir provakatör."
- Bo Göranzon, Dil Profesörü
"Bodil Malmsten´in yeni kitabı, bir toplumsal eleştiri yapıtı. Dedesinin elleriyle kurduğu ama sonradan rayından çıkan bir ülke üzerine. Bedelini gelecek neslin ödeyeceği, savruk ve bencil bir yaşam süren bizim neslin bir dökümü. Ama bu kitapta aynı zamanda, sevinç ve mutluluk da var: Itır çiçeklerinin açmasının, kokulu şakayıkların, baharın ilk çiğdemlerinim ve morsalkımların verdiği huzur. Bir kadının, olgun yaşlarda memleketini terk ederek her şeye sıfırdan başlamasının çarpıcı öyküsü."
- Cecilla Hagen, Eleştirmen
(Tanıtım Yazısı´ndan) |