Kitap Tanıtımı |
Ailesindeki engelli bireyin bakımını üstlenen anneler, eşler, çocuklar ve yakınları hayatlarını onlara endekslemekte, kendileri de hayatı engelli olarak yaşamaktadırlar. Ama bakımını üstlenmekten kaynaklı şikayet etmek akıllarından dahi geçmemektedir. Aksine hayatın anlamını engelli çocuğuna, eşine, kardeşine, yakınına hizmette bulmaktadır. Engelli bireyler de isyankâr bir eda ile hayata küsen değil aksine hayata faal biçimde katılmak için engelleri aşma azmindedirler. Bu bağlamda akrabalık ve komşuluk ilişkileri hem engelli hem bakımlarını üstlenen aile bireyleri için öncelikli konumda yer almaktadır.
Akraba ve komşularla yaşanan ilişkilerdeki samimiyet, iyi-kötü günde dostluk ve görüşme sıklığı, yardımlaşmayı, dayanışmayı ve paylaşımı arttırmaktadır. Sorunlar ise ilişkileri zedelemektedir. Değişen dünyanın getirdiği yalnızlaş-ma, ötekileştirme gibi sonuçlara ve kişisel diyaloglarda üzüntüye neden olan sorunlara rağmen akrabalık bağları halen kuvvetlidir. Taleplerin başında da sık bir araya gelmek ve sohbet etmek, dertleşmek yer almaktadır.
Zihinlerdeki akrabalık ve komşuluk tanımları ilişkilerin sey-rini ve memnuniyeti belirlemektedir. Akraba terk edilemeyen, komşu tercih edilen, dost güvenilendir. Sıla-i rahim akrabalık ilişkilerinin çimentosudur. |