Kitap Tanıtımı |
1 Haziran 2005 tarihinde Türk Ceza Kanunu yürürlüğe girerken kabahatler suç kapsamından çıkarılmış, ayrı bir kanunda kabahatlerin genel esaslarına ve bazı kabahatlere yer verilmiştir. Yeni getirilen bu düzenlemeler nedeniyle Türk Ceza Kanunu ile Kabahatler Kanunu hükümleri karşılaştırmalı olarak incelenmişti. Söz konusu bu çalışmada, özellikle kanunların uygulama alanına ve sorumluluğun esaslarına yer verilmişti. Ceza Hukuku Genel Hükümler kitabı, işte bu alt yapının sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Var olan bu çalışma geliştirilerek, yeni başlıklar, yeni konular ve bölümler yazılmak suretiyle Genel Hükümler kitabı hazırlanmıştır.
Ceza Hukuku Genel Hükümler kitabının çıkarılmasının diğer bir nedenini de öğrencilerin dersin hocasının sistemini ve görüşlerini takip edecekleri bir kaynak kitaba ihtiyaç hissetmeleridir. Öğrencilerin yararlandıkları Türk hukukunda çok değerli kitaplar bulunmakla beraber mutlaka derslerine giren hocanın notları talep edilmektedir. Bu talebi karşılamak için var olan çalışma geliştirilmiş ve yayına hazırlanmıştır.
Kitap üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Genel Esaslar ve Ceza Kanunun Uygulama Alanı, ikinci bölümde Suçta Sorumluluğun Esasları, üçüncü bölümde ise Yaptırımların Esasları yer almaktadır. Ceza Hukuku Genel Hükümler kitabında mümkün olduğunca tüm konu başlıkları incelenmeye çalışılmış, Türk doktrinindeki ve Alman doktrinindeki kaynaklara ve görüşlere önemli görülen noktalarda yer verilmeye özen gösterilmiştir. Yine Yargıtay kararlarına, özellikle de son kararlarına her zaman olmasa da değinilmeye, içeriklerinin gösterilmesine çalışılmıştır.
Her çalışma eksikliklere ve hatalara sahip olup, geliştirilmeye ihtiyaç göstermektedir. Bu nedenle esere yönelik hata, görüş ve eleştirilerin bakbulut@selcuk. edu. tr adresine gönderilmesi beni memnun edecektir. |