Kitap Tanıtımı |
Alain Touraine, kişisel ve ortak yaşamlarımızı dönüştüren büyük değişmeleri önceki kitaplarında inceledikten sonra, burada da bu değişmeleri düşünme tarzımızda gerekli olan dönüşüme eğiliyor. Çünkü bizatihi toplum fikri bir kriz yaşamakta: her biçimiyle küreselleşme ve yasaklardan kurtulan arzular, toplumsal yapının yıkılmasına neden oldu. Toplumumuzda iyinin ve kötünün tanımlanması artık kurumların yetki alanında değil; benlik bilinci, kuralların bilincine galip geldi: özne kendi kendisinin yaratıcısı oldu.
Alain Touraine "hakim yorumlayıcı söylem" diye adlandırdığı ve tüm 20.yy boyunca oyunculardan yoksun, özellikle iktisadi belirlenimciliklerin boyunduruğunda bir toplum fikrini dayatmayı amaçlayan şeyin eleştirisinden hareket ediyor; sonra da okuyucuyu, herkesin davranışını ve toplumsal durumları değerlendirecek tek ilkenin, özgür ve eşit varlıklar olarak tanınmış tüm insanların siyasal, toplumsal ve kültürel haklarının tanınması olduğunu keşfetmeye davet ediyor. Bireyin, yeniden inşa edilmiş bir sosyolojinin kilit taşı olan özne olarak yeniden düşünülmesi çağrısında bulunuyor. Kimilerinin bireyciliği suçladığı yerde, o özneleşmeyi savunuyor, bu bireyleşme de, tüm bütünleştirme tarzlarına karşı herkesin haklarının korunmasından geçiyor. Toplumsal davranışların birliğini dayatan da artık toplum ya da kültür değil öznedir ve bu özne de tikel toplumsal ve kültürel durumlarda yaşanan evrensel hakların taşıyıcısıdır.
Alain Touraine'in toplumsal düşüncede önerdiği gerekli ters-yüz olmanın uygulama alanı bulacağı üç ana alan, kadınların bağımlılığı, azınlıkların reddi ve gençlerin okulda ve işte yaşadıkları zorluklardır.
Alain Touraine, Fransa'da ve dünyada, sosyolojinin en güçlü simalarından biridir. Bu kitap, 1992'de Modernitenin Eleştirisi ile başlayan ve ardından da Demokrasi Nedir? (1994), Birlikte Yaşayabilir miyiz? (1997), Liberalizmden nasıl çıkarız? (1999), Benliğin Araştırılması (Farhad Khosrokhavar ile birlikte, 2000), Yeni bir paradigma. Bugünün dünyasını anlamak için (2005) ve Kadınların Dünyası (2006) adlı kitapların geldiği, günümüz dünyasının çözümlemesi dizisini sona erdiriyor. |