Kitap Tanıtımı |
Müzik, kimine göre daha çok bir zevk ve eğlence aracı, kimine göre yorgunluk ve efkar dağıtan bir müsekkin. Müziği, insani duygu ve düşüncenin en rafine ifadesi olarak görenler olduğu gibi, onu günah ve harama açılan kadim bir kapı olarak görenler de var.
Devlet için en az iki yüz elli yıldan beri ´toplum mühendisliği´ projelerinin önemli unsurlarından biri olan müzik; aydınlar içinse daha çok kendi ideolojik/politik tercihlerine göre anlam yükledikleri bir sanat... Bütün bir geleneksel musiki kültürümüzü ´çağdaş´lığın önünde en büyük engel olarak görenler için müzik 9. Senfonidir ve gerisi Şark´ın ´şarkı´ları ile Türk´ün ´türkü´lerinden ibarettir ki her ikisinin de ´çağdaş Türkiye´ fotoğrafındaki yerleri bitmeyen bir tartışma konusudur.
Değişme, gelişme ve yozlaşmanın bir arada yaşandığı müzik dünyamızda ne yazık ki kötü müziğin iyi müziği kovduğu ve çoktandır mevsimin hep güz, bağımızın serapa gazel olduğu da acı bir gerçek.
Usta bir türkü icrası olarak; müziğin arayan dinleyici ile dinleyicisini arayan müziğin buluştuğu başarılı televizyon pragramları da hazırlayıp sunan Bayram Bilge Tokel, ağırlık noktasını türkülerin ve halk müziğinin oulşturduğu bu kitaptaki yazılar ile müzik gündemimizi tarih ve kültür perpektiften yorumlayarak farklı görüşler, yeni bakışlar teklif ediyor.
(Arka Kapak) |