Kitap Tanıtımı |
1980 yılı başında İsrail Hükümeti'nin en büyük korkusunun ne olduğu anlaşılmıştı Irak'ta olduğu gibi istikrarsız bir Arap rejiminin nükleer silahları elde etmesiydi. Başkan Saddam Hüseyin, Osirak'ta nükleer bir santral kurmuştu ve niyetinin İsrail'e karşı bomba kullanmak olduğunu kendi beyanatında söylemişti.
İsrail Başbakanı Menachem Begin, verdiği uğraşlar sonucunda bir karar almıştı F- 16 savaş pilotları gerçekleştirecekleri bir uçuşla Irak'taki santrali imha edeceklerdi.7 Haziran 1981 günü öğleden sonra, sekiz İsrail bombardıman uçağı, Bağdat'ın güney doğusunda yer alan El Tuveythe'deki Irak reaktörüne saldırarak onu yerle bir etmişti. Tarihte ilk kez nükleer bir reaktöre başarılı bir ön saldırı gerçekleştirilmişti; ilk defaya mahsus olmak üzere silahsızlanmanın sağlanması için bir saldırıda bulunulmuş ve nükleer silahların olası yayılımının zorla önüne geçilmişti.
Bu kitapta, Arap nükleer bombasının yapımı için Orta Doğu'da tırmanan bir takım çabalara ilişkin analizler ve İsrail'in kendi ulusal güvenliği konusunda duyduğu endişelere karşı yaptığı baskının hızlı ilerleyen bir hikâyesi yer almaktadır. Babil Operasyonu İsrail uçakları saldırının ardından neden yakalanmamış ve nasıl kaçmıştır; baskının gerçekleştirilmesinde aylar öncesinden ne gibi planlamalar yapılmıştır ve bunu izleyen askeri ve siyasi kararlar ne yönde olmuştur.
Babil Operasyonu'nun sonuçları, Orta Doğu'daki güç dengesi üzerinde olduğu kadar, dünyadaki nükleer silahlanma konusunda da potansiyel bir etki yaratmıştır. İsraillilerin gerçekleştirmiş olduğu bu ön saldırı vuruşu, 11 Eylül öncesine ve Birleşmiş Milletlerin Kasım 2002 tarihindeki 1441 sayılı önergesine artık yeni bir bakış açısı getirmiştir. Güncelleştirilmiş bu yeni sürümde, yeni bir giriş ve sonsöz bulunmaktadır ve ilk defa bu baskıda olmak üzere 11 resim ve olayların tam bir kronolojisi yer almaktadır. |