Kitap Tanıtımı |
Avrupa Tarihinde Kadınlar, bir yandan Avrupalı kadınların Ortaçağ′dan günümüze karşılaştıkları toplumsal, kültürel, yasal ve politik koşulları irdelerken, diğer yandan kadınların fikirlerini ve ideallerini, cinsiyetler arası ilişkileri kavrayışlarını ve medeni, politik ve sosyal haklar için verdikleri mücadeleleri anlatıyor.
Bu kitap Avrupa′da uzun süredir tartışılmakta olan toplumsal cinsiyet ilişkileri, toplumda cinsiyetlerin rolleri konularını ele alıyor ve son tahlilde İnsanlık nedir? sorusuna yanıt arıyor.
Gisela Bock, bu kitabı yazarken sonsuzluk ve kategorilerle vedalaşıyor; şöyle ki, kitabın odak noktasında kadınlar ve erkekler değil, Avrupa tarihine damgasını vurmuş bir olgu var: Quelle des femmes (kadınların kavgası) yada quelle des sexes (cinsiyetlerin kavgası); kadınların, erkeklerin, cinsiyetlerin, aslında insanların ne olduğunun tartışması bu.
Kadınlar üzerine bu çalışmada, birçok şeyin yanında, yüzyıllar içinde evlilik kurumundaki değişimler, Fransız Devrimi ve Endüstri Devrimi′nde kadınların rolü, Avrupa refah devletlerinde, Avrupa diktatörlüklerinde ve Nazi ırkçı diktatörlüğünde toplumsal cinsiyet ilişkileri, on dokuzuncu ve yirminci yüzyıllarda kadın hareketi üzerine tespitler bulacak ve geçen iki yüzyıl içinde kadınların tarihinin nasıl yazılmaya başlandığı konusunda fikir sahibi olacaksınız. |