Kitap Tanıtımı |
Atatürk ve Avrasya gibi iki kavramı yanyana getiren bu kitap son on yılın değişim süreci içinde hazırlanmıştır. Kitabın birinci bölümde Atatürk Modeli değişik açılardan ele alınmakta, yeni ortaya çıkan durum karşısında Atatürk İlkeleri ve modeli değerlendirilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusunun ortaya koyduğu sistemin, ülkemiz açısından yeni dönemde de geçerliliğini koruduğu değişik açılardan ortaya konulmaktadır. Yirminci yüzyılın ürünü olan Kemalist modelin gelecek yüzyılda ne gibi bir konuma sahip olacağı açıklanmaktadır.
Kitabın ikinci bölümünde ise, Yeni Dünya Düzeni süreci içinde ortaya çıkan konular ve sorunlar değişik açılardan ele alınarak irdelenmektedir. Soğuk savaşın bitmesi ile beraber gündeme gelen sıcak konular açıklanmaya çalışılmakta ve Türkiye açısından değerlendirmeler yapılmaktadır.
Küreselleşmenin değişik boyutları dile getirilirken, küreselleşmeye tepki olarak doğan bölgeselleşme olgusu üzerinde de durulmaktadır. Avrupa´nın Amerika´nın ve Asya´nın bölgesel birliklere yöneldiği günümüzde, dünyanın merkezinde yer alan, Avrasya konusu gündeme getirilmektedir. Avrasya oluşumu önemli boyutları ile tartışılırken, yirmibirinci yüzyılda bu bölgenin nasıl bir geleceğe yöneleceği açıklanmaktadır.
Son bölümde ise, Atatürk modeli ve Avrasya oluşumu beraberce ele alınmaktadır. Halen gelişmekte olan siyasal süreç içinde Avrasya oluşumuna Atatürk modelinin nasıl örnek oluşturacağı ve katkıda bulunacağı gibi konular üzerinde durulmaktadır. Atatürk gibi çok bilinen ama Avrasya gibi hiç bilinmeyen iki kavramın beraberce değerlendirilmesiyle, yeni bir yirmibirinci yüzyıl arayışı dile getirilmektedir. Avrupa Birliği´nin dışında bırakılan Türkiye Cumhuriyeti´nin geleceğinin irdelendiği bugünlerde elinizdeki bu kitabın güncel tartışmalara yeni katkılar sağlayacağı söylenebilir.
(Arak Kapak) |