Kitap Tanıtımı |
Elinizdeki bu çalısma, daha önce yine tarafımızdan hazırlanan ve Arap Edebiyatının slâm öncesi devresinin incelendigi Arap Edebiyatı Tarihi I-Câhiliye Dönemi adlı çalısmanın devamı olup, bu çalısmada Arap Edebiyatının, Hz. Peygamber ve Dört Halife dönemini içine alan ve Asr-ı Saâdet olarak adlandırılan, diger bir ifadeyle Hz. Peygamberi Mekkeden Medineye hicretinin ve Hz. Muâviyenin Samda halifeligini ilan edisinin esas alındıgı m. 622-661 yılları arasını kapsayan ve edebiyat tarihçilerince Sadrul-islâm Dönemi adı verilen dönemdeki durumu incelenmistir.
Bu çalısmanın amacı, gerek Dogu Dilleri ve Edebiyatları ya da Arap Dili ve Belâgati alanında ögrenim gören Lisans ve Lisansüstü Egitim ögrencilerine, gerek Arap Dili, Belagati ve Edebiyatı alanına ilgi duyan okuyuculara Hz. Peygamber ve Dört Halife Dönemini içine alan, Türkçe yazılmıs bir Arap Edebiyatı Tarihi sunmaktır.
Muhtevasından da anlasılacagı gibi, slâmiyetin etkisi altında gelisen ve bir takım degismelere ugrayan Arap Edebiyatının ele alındıgı çalısma, slâmın baslangıcından Dört Halife Döneminin sonuna kadarki yaklasık yarım asırlık bir dönemin tarihî, siyasî, sosyal, dinî ve kültürel ortamının incelendigi bir Giristen sonra, Siir ve Nesir olmak üzere iki ana bölümden olusmaktadır.
Birinci bölümde siir, bütün özellikleri, onu tesvik eden faktörleri, konu ve temalarıyla birlikte ele alınıp islenmis ve her siir türü örneklendirilerek Türkçeye çevirisi yapılmıstır.
İ kinci bölümde ise hitâbet, kitâbet, vasiyyetler, tevkîât ve hikmetli sözleri içeren nesir incelenmis, verilen örneklerin tamamı Türkçeye çevrilmistir. |