Kitap Tanıtımı |
Andrés Fava´nın Güncesi yazarlık yasamının ilk yıllarında, genç Cortàzar´ın, roman ki§isi Andrés Fava aracılıgıyla sorduğu sorularla dolu bir kitap. Yazarın işi nedir? Yazar kafasında kurduklarını nasıl dile döker, okura nasıl ulaşır? Metin nedir? Nasıl oluşur? Kitabın içine serpiştirilen metinlerarası göndermeler, bu büyük Arjantinli yazarın çıraklık yıllarında neler okuduğunun, hangi metinlerle, hangi düşünsel birikimle yoğrularak kendi hamurunu kardığının ipuçlarını veriyor.
Kitabın kurmaca soyağacını izleyince, Cortàzar ´in ilk romanı El Examen ile karşılaşıyorsunuz: Günceyi tutan Andres Fava kurmaca yaşamını bu romanda sürüyor. Okur günceyi okurken hem Cortàzar ´in kendi yaşamına giriyor. Cortàzar, Arjantin edebiyatı, dünya edebiyatı, müzik, düşün, sanat, bir kuşağın kültürel geçmişi gibi bilindik bilinmedik bir daldan öbürüne sıçrayarak ardından sürüklüyor.
Cortazar okumamış insan bir kader kurbanıdır. Eserlerini okumamak korkunç sonuçları olan, sinsi ve ölümcül bir hastalıktır. Hiç şeftali yememiş bir insanın durumu gibi. Kişi yavaş yavaş mutsuzlaşır...
ve belki de azar azar saçları dökülür.
-PABLO NERUDA |