Kitap Tanıtımı |
"Direnen insan özgürlük tutkusunu koruyabiliyordu. Günümüzün edilgen insanı kendisine sunulan özgürlük kalıplarının tüketicisi."
Gündüz Vassaf 40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra Amerika-Rusya`da eğlenceli, mizahi, şiirsel bir dille çocukluk ve gençlik yıllarından tanıdığı Amerika ile "sosyalizmin beşiği" diye merak ettiği Moskova`yı, 40 yıl sonra sadece anılarının izinden giderek değil, tekrar görerek, yaşayarak anlatıyor. 21. yüzyılın gönüllü totalitarizmine karşı dikkatimizi çekiyor.
Cehenneme Övgü, Cennetin Dibi ve Annem Belkıs`ın yazarından bu sefer de edebiyatımızda türüne nadir rastlanan, gezi ve anıların, şiirler, şarkı sözleri ve film diyaloglarıyla harmanlandığı; bir psikoloğun gözünden kişi ve toplumların dile getirdiği "aykırı" bir kitap.
`68 kuşağının egemen düzene başkaldırısıyla "kapitalizmin cehenneminde sosyalist cennetin düşlerini kuran," Moskova`da sarıldıklarını yitiren bir genç... Pentagon kuşatmasından Moskova gecelerine, aşklarına ve hayal kırıklıklarına, erotik politikadan, komünist düşmanlığının paranoyak boyutlarına, Çeçenistanlı Timur`dan, San Francisco`da Şükran Günü sofralarına, sürgündeki dayı Zekeriya Sertel`den, Stalin`e, Nâzım Hikmet`e... "İzleyenin izlenen olduğu" Amerika`dan, "sosyalist düşlerden kapitalizm düşkünlüğü"ne geçen Rusya`ya kadar uzanan 40 yıllık bir anılar zinciri, seyahat notları... Dünümüzle birlikte yarına bakan bir kitap.
40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra Amerika - Rusya`da Gündüz Vassaf`ın akıcı kalemi, iki ülkeyle birlikte kendisinin de nasıl değiştiğini gözler önüne sererken, "gerçek özgürlüğü" temsil ettiklerini öne süren her iki zihniyetin de totalitarizmde, tutuculukta nasıl birleştiklerini Amerika`da Rusya`da bulunmuş birisi olarak "içeriden bir bakışla" anlatıyor. |