Kitap Tanıtımı |
Hayatı üzerine yazılan belki yüzlerce esere rağmen, Bediüzzamanın uzun ve bereketli ömrünün birçok safhası hâlâ daha titiz, derin ve kapsamlı bir araştırmayı bekliyor.
Onun, ümmetin kaderiyle birebir irtibatlı koca bir ülke saltanat-meşrutiyet-cumhuriyet-demokrasi sürecini yaşarken, İkinci Meşrutiyetle başlayan ve vefatına kadar devam eden uzun yürüyüşünün de, henüz yeterince, derinlemesine incelendiğini söylemek mümkün değil.
Bediüzzaman, İkinci Meşrutiyetin şafağında geldiği İstanbulda ne gördü? Önce İstanbulda, sonrasında Doğuda verdiği hürriyet mücadelesi nasıl bir yankı buldu? Birinci Dünya Savaşında Rus işgaline karşı cephedeki mücadelesi ve sonrasında Rusyada esareti, hangi bilinmezleri içeriyor? Aldığı davet üzere 1922 Kasımında geldiği Ankarada neler oldu, neler gördü?
Doç. Dr. Adem Ölmez, elinizdeki kitapta, bu sorulara titiz ve sabırlı bir araştırmanın meyvesi olan ve bizzat yazarı tarafından arşivlerde tesbit edilmiş belgeler ışığında cevap veriyor.
Bediüzzamanın uzun ve ilham verici hayat yolculuğunun çok önemli bir safhasını, 1907-1922 dönemini daha iyi anlamak için, Uzun Yürüyüş, vazgeçilmez bir başvuru kitabı |