Kitap Tanıtımı |
Türkiye işçi sınıfının yüzyılı epeyce aşkın tarihinde yalnızca 6 yıl ömrü olan bir sendikanın tarihini yazmaya değer mi?
Yaşı 60'ların ortalarına gelmiş bir kişinin yazmayı düşündüğü bunca başka kitap ve yapması gereken bir sürü günlük iş varken, ömrünün geride kalan sınırlı zamanının epeyce bir bölümünü bu örgütün incelenmesi için harcamasına değer mi?
Hangi sendika, eylemler veya mücadelesi nedeniyle görevden uzaklaştırılan üyelerinin aylıklarını tam olarak ödeyebilmiştir?
Türkiye işçi sınıfı tarihinde, 72 bin üyeye sahipken bu kadar kısa bir süre içinde bu ülkenin toplumsal ve siyasal tarihini böylesine etkileyen başka bir sendikal örgüt veya işçi sınıfı örgütü yoktur. TÖS'ün faaliyet gösterdiği dönemde 658 devlet personeli sendikası, 6 federasyon ve 3 konfederasyon vardı. Bugün bunların hemen hemen hiçbirinin adı bile hatırlanmıyor. Günümüzde daha fazla üyeye sahip sendikalar var. Büyük olasılıkla, bunların hiçbirinin adı 50 yıl sonra hatırlanmayacak. Ama TÖS hatırlanıyor, biliniyor; çünkü köylere kadar uzanan üyeleriyle toplumsal ve siyasal gelişmelere etkili bir biçimde müdahale etti, Türkiye'yi birçok açıdan sarsan kararlı bir mücadele sürdürdü.
TÖS Tarihi kitabının Türkiye işçi sınıfı tarihinin bu eksik bölümünün doldurulması açısından uyarıcı bir görev yerine getireceğini umuyorum. |