Kitap Tanıtımı |
İnsanlığın uzun süren serüveni içinde Neolitik dönem, günümüz uygarlığının temellerinin atıldığı, yeni bir yaşam biçiminin kurallarının belirlendiği, her açıdan devrim sayılacak kadar önemli bir süreçtir. Neolitik kültürün oluşumunda Anadolu'nun ne kadar büyük bir katkı yaptığı ve bu yeni oluşumu tetikleyen ana bölge olduğu son yapılan kazılarla anlaşılabilmiştir. Anadolu'nun insanlık tarihine yaptığı en özgün katkının Neolitik döneme ait olduğunu açıkça söyleyebiliriz.
Anadolu Yarımadası, uygarlık tarihinin her döneminde önemli bir rol oynamış, bu topraklarda gelişen uygarlıklar, insanlık tarihinin önemli basamaklarını oluşturmuştur. Anadolu, son yıllardaki yeni bulgularla, insanlık tarihi açısından çok ayrıcalıklı bir konum kazanmaktadır. Günümüz uygarlığının temellerinin Neolitik dönemde atıldığını ve bu süreçte Anadolu'nun katkısının, önceleri düşünüldüğünden çok daha fazla olduğu giderek daha iyi anlaşılmaktadır.
Bu kitapta, Anadolu'da Neolitik Çağ araştırmalarıyla ortaya çıkan sonuçların uygarlık tarihi açısından taşıdığı önemi yorumlamaktan çok, her biri şaşırtıcı sonuçlar veren yeni kazılar, bu çalışmaları sürdüren meslektaşlarımızın kendi anlatımlarıyla yer almaktadır.
Bu yayınla tanıtılmaya çalışılan kazıların hemen hemen hepsi hâlen süregelmekte olan çalışmalardır; her yıl kazı alanları genişledikçe yeni bulgular ortaya çıkmakta, bilgi ve buna bağlı olarak yorumlar da değişmektedir.
Türkiye Neolitiği ile ilgili yeni çalışmaları ilk olarak 1999 yılında İngilizce olarak 2 cilt halinde yayımlamıştık. O yıldan bu yana bu bilgiyi Türk toplumuna da kazandırmanın özlemini çekiyorduk.
Anadolu'nun Neolitik dönemi ile ilgili, dilimizde bu ilk toplu yayının yalnızca Neolitik döneme yönelik araştırma ve kazıların sayısının artmasına değil, toplumumuzun bu dönemin nedenli büyük bir önem taşıdığının bilincine varmasına da katkıda bulunması başlıca dileğimizdir. |