Kitap Tanıtımı |
Tarihçe-i Hayat kitabı, üstad Bediüzzaman Said Nursî´nin 1950´lerden sonra talebeleri tarafından kaleme alınmış biyografisidir. Üstadın çocukluk ve tahsil hayatı, ilim çevrelerindeki çalışmaları, mücadele ve mübaheseleri; Risale-i Nur´ların telifi, bu yıllardan sonraki sürgün hayatı; mahkemeler, hapisler, zindanlar ve zehirlenmelerle geçen uzun ve mücadele dolu hayatı, Risale-i Nur´lardan yapılan alıntılarla da desteklenerek yazılmıştır. Üstad, telif etmiş olduğu her bir eserinin yapmış olduğu hizmete ve doldurmuş olduğu boşluğa işaret ettiği gibi, Tarihçe-i Hayat kitabının hazırlanıp yayına girmesiyle de büyük bir hizmete vesile olacağını şu sözlerle ifade etmektedir:
"Tahsin´in neşrettiği Tarihçe-i Hayat yirmi büyük mecmua kadar faide verdi, fütuhat yaptı. Şimdi bir parça ilişmelerine kat´iyen merak etmesin. Nazar-ı dikkati celbettiği için büyük bir ilânname hükmüne geçti. Şimdiye kadar nasıl ki yirmi senedir yirmi büyük mecmua perde altında intişar etmesiyle çok büyük fütuhata medar oldu, Tarihçe-i Hayat´ın da perde altında intişarı inşaallah aynı neticeyi verecek." (Emirdağ Lâhikası, s. 535)
Hiç şüphesiz Üstadın hayatı, eserleri ve mücadelesi hakkında yazılmış değerli eserler vardır ve bundan sonra da olacaktır. Ancak Üstadın, henüz hayatta iken talebeleri tarafından hazırlanmış ve onayından geçmiş olması itibariyle bu Tarihçe-i Hayat´ın elbetteki kendine has bir yeri vardır. Dolayısıyla Zehra Yayıncılık da bu geleneğe uyarak Tarihçe-i Hayat´ın aynı tarzda yayınlanmasını uygun bulmuş ve tertibini bozmadan aynen tabetmiş bulunmaktadır. Sadece diğer yayınevlerinden farklı olarak, Üstadın Eski Said diye adlandırdığı hayatının ilk bölümündeki alıntılar orijinaline sadık kalınarak yapılmıştır. Aynı hassasiyet, kitabın diğer bölümlerinde de gösterilmiştir. |