Kitap Tanıtımı |
İnancın Biyolojik ve Sosyolojik Kaynağına Sarsıcı Bir Yolculuk
Eski Mısır'dan Roma'ya, Yahudiler'den Hıristiyanlar ve Müslümanlar'a, birbirinden farklı kültürlerin tamamının bir Tanrı inancına varmasının sırrı insan beyninin yapısında mı gizli?
Dünyanın farklı köşelerinde birbirinden habersiz milyarlarca çocuk, yataklarının altında bir canavarın saklandığını neden düşünür? Fast food'a olan düşkünlüğümüzün ve dine inanmamızın sebepleri arasındaki tuhaf benzerlik nedir?
"Evrimin inançlarla çeliştiğini ya da evrime dair doğal harikaların, sezgileri güçlü, ilahi bir varlık tarafından başlatıldığını söyleyenler vardır. Ancak sonsuz kudret sahibi ve her şeyi gören bir Tanrı gerçekten varsa, insanoğlunun yaratım ve evrim sürecini tasarlarken çok güçlü bir şey eklemiş: Bir Tanrı?ya inanma eğilimi..."
Adli psikiyatri ve evrim psikolojisi dallarında saygın bir psikiyatr olan Dr. J. Anderson Thomson, Clare Aukofer ile birlikte, insan zihninin nasıl ve neden dinsel inanç ürettiğine dair özenli bir çalışma yürüttükleri bu kitapta, dini inancın bileşenlerini ve nedenlerini metodik olarak inceliyor. Yazarlar, psikoloji, bilişsel nöroloji ve ilgili alanlardan sundukları kanıtlarla, Tanrı/Tanrıların insan tarafından yaratıldığına dair anlaşılır ve son derece ikna edici bir eser ortaya koyuyorlar.
"Türlerin Kökeni, 'İnsanoğlunun kökeni ve tarihi aydınlatılacaktır.' kehanetinde bulunur. Paragrafın başlangıcındaki şu cümleler ise pek alıntılanmaz: ?Yakın gelecekte çok daha önemli araştırma alanları ortaya çıkacağını düşünüyorum. Psikoloji yeni bir temel üzerine oturtulacak.' Dr. Thomson da işte Darwin'in bu öngörüsünü hayata geçirdi. Dinselliğin evrimsel itici güçlerine dair bu kitabı okuyabilseydi, yaşlı Darwin büyük keyif alırdı." - Richard Dawkins |