Kitap Tanıtımı |
Mahnaz Afkhami, inandıkları ya da temsil ettikleri düşünceler nedeniyle sürgüne giden kadınların ortaklaşa dramını sürükleyici bir anlatımla sergiliyor..
Bu kitapta öyküleri dile getirilen on üç kadın, kendi denetimleri dışında gelişen politik olaylar sonucu yurtlarını terk etmek zorunda kalmış, birisi dışında tümü, ABD`ye yerleşmiş. Sosyoekonomik geçmişleri birbirinden oldukça farklı. Budist, Müslüman, Hıristiyan, Yahudi ya da ateist kökenliler.
Öğrenimleri, okur yazar olmaktan en yüksek akademik derecelere kadar değişiyor. Yerlerinden koparılmış, köksüz kalma olgusuyla başa çıkmış, yabancı bir çevreye uyum sağlamış ve kendilerine yeni bir kimlik yaratmışlar. Yaşamlarını değiştirmek zorunda kaldıklarında, militan yaradılışlılar güçlerini koruyabilmiş olsalar bile, politikaya karşı ilgisiz olanlar gafil avlanmış; ancak oluşturdukları örnek ve yaptıkları eylemle, hepsi birer lider olmuş.
"Bu kitap, içeriğini oluşturan kadınların ayakta kalabilme savaşlarının öyküsel değerlerinin yanı sıra, kendim de, onlar gibi bir kurban olduğumdan, sürgün olaylarının temel nedenlerine ışık tutacağına ve güçlü kişileri, günümüzün bu yakıcı ve gitgide büyüyen sonuna çözüm bulmaya yönelteceğine inanmak istediğim için yazdım. Burada yer alan örneklerin, sürgündeki diğer kadınlarla, hem kendileri, hem çocukları, hem de dünya adına güçlüklere karşı çıkma, dayanma ve galip gelme cesareti vereceğini umuyorum." |