Kitap Tanıtımı |
Kirkor Ceyhan 1926 Zara doğumlu. Olanaksızlık nedeniyle okulu yarım bırakmanın acısını, Anadolu'nun sözlü tarih ve anlatı geleneğine özgü güçlü belleğiyle çıkaran bir yazar.
"Bu kitapta, Cumhuriyet reformlarının başlangıcına denk düşen 1930'lu yıllarda, bir imparatorluğun tarihinden paylarına düşeni de omuzlarında taşıyarak yaşamaya çalışan sıradan insanların dünyasından kesitler bulacaksınız. Anlatıcı, yer yer yedisi yetmişine karışmış, ilkokul çağındaki bir çocuktur..."
Kitap, seferberliğin belirlediği bir yaşama doğan yazarın çocukluğunda iz bırakan nice olayı bir araya getiriyor. Aktarılanlar yalnızca bireysel anılar değil, bir kuşağı da derinden etkileyen gelişmeler... Seferberlik yıllarında kaybolup, Kızılhaç'ın ve Amerikalı misyonerlerin yıllar sonra Anadolu ve Suriye'den topladıkları çocukların, dünyanın dört bucağına savrulan Zaralı Ermeniler'in yaşlı dul Ermeni kadınlarına gönderdiği ve öğretmen eskisi, yapı ustası Simon'un hatır kıramayıp okuduğu mektuplar, küçük Kirkor'un içine yer eden sahnelerden sadece biri... |