Kitap Tanıtımı |
Proje ile proje fikrini birbirinden ayırmak gerekir. Çevremizde, sivil toplum kuruluşlarında çalışanlardan sıkça duyduğumuz bir projemiz var ifadesi, genellikle bir proje fikridir.
Bir projeden söz edilebilmesi için proje fikrinin geliştirilmesi ve amacı, süresi, planı, faaliyetleri, sonuçları, kaynakları, bütçesi, yürütücüsü, değerlendirilmesi olan işler haline getirilmiş olması gerekmektedir. Bu aşamaların tümünü içine alarak kavramsallaştıran ve formalleştiren yaklaşım Proje Döngüsü Yönetimi olarak adlandırılmaktadır.
Bu kitap Proje Döngüsü Yönetiminin proje teklifi yazma ve izleme-değerlendirme aşamalarını kapsamaktadır. Özellikle Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı önemli bir eğitsel araç olarak kullanılmıştır. Uygulama/alıştırma, geniş örnek havuzu, kılavuz sorular, karşılaşılan riskler, kontrol listeleri adım adım proje yazılması için kolaylaştırıcı ögeler olarak kitapta kullanılmıştır. Kullanılan tüm bu ögeler STK kapasite geliştirme eğitimleri süresince katılımcıların çalışma ve çabalarının bize sunduğu deneyimler üzerine kurulmuştur.
BU KİTAP İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ STK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA BİRİMİNİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ STK ÇALIŞMALARI - EGİTİM KİTAPLARI DİZİSİ KAPSAMINDA YAYIMLANMIŞTIR. BU DİZİNİN AMACI STKların çevrelerinde gördükleri sorunlara yönelik olarak etkili ve uzun dönemli çözümler bulma sürecinde aktif olabilmeleri; yerel, ulusal ve uluslararası yönetimleri sorunların çözümleri için gerekli politikaları üretmeye yönlendirebilmeleri amacıyla STKlara destek olmak ve STKların Türkiye´nin demokratikleşmesinde önemli bir aktör olmalarına katkıda bulunmaktır.
Nurhan Yentürk ve Yiğit Aksakoğlu İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Biriminde çalışmaktadır. |