Kitap Tanıtımı |
Ressam Avni Memedoğlu, fantastik-gerici burjuva sanat anlayışına karşı, ilerici-devrimci kimliği ile ´Sosyal Realizm´ sanat akımının Türkiye´deki ısrarlı ve inatçı savunuculanndandır. Resim dalında, olay ve olgulara işçi sınıfının ideolojisi ve bilimsel gözlemciliğin ışığında taraflı kimliği ile yaklaşmıştır. Ezilen ve sömürülenden yanaki kimliği ve mücadelesiyle O, ´Emeğin Ressamı´ olmayı haketmiştir. Aynı görüşü paylaşan sanatçılarla 1959´da oluşturulan ´Yenidal Grubu´nun kurucularındandır. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunu olan sanatçı, yapıtlarında tema olarak çalışan, üreten, göç eden, ezilen, sömürülen, alnının ortasından vurulan, mahkûm olan pekçok sosyal içerikli konuyu seçmiş ´Tutarlı Bir Barış´ yanlısı olarak savaş karşıtı konuları işlemiştir.
Yapıtları ve dünya görüşü yüzünden pekçok kez tutuklanıp yargılanmış, işkence görmüş ve acı çekmiştir.
Memedoğlu, Politika-Sanat-Estetik anlayışının bir bütünlük taşıdığını savunagelmiştir. 1944´den bu yana ´Tarihi TKP? İstanbul Yüksek Tahsil Gençlik Derneği, 1. TİP, DİSK vb. örgütlerde militan ve sanatçı kimliği ile sorumluluk üstlenmiş, emeğin ve emekçinin kurtuluşu mücadelesine katkı getirmiştir.
Elimizdeki kitap Memedoğlu´nun arşivindeki belge ve yapıtlarından derlenerek Sorun Yayınlan Kolektifi´nce yayına hazırlanmıştır.
Bu çalışma, sanatçının dram ve trajedisini -süreci-belgelemekle birlikte, aynı zamanda Devrimci ve Marksist Sol´un, tarihselden güncele yeni nitelikler kazanmasına, bu çerçevedeki hesaplaşmaya katkı getirecek, ilerici-devrimci saflardaki çok yönlü zaafların aşılması mücadelesine ivme kazandıracaktır. |