Kitap Tanıtımı |
5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan ve uygulamada en çok karşılaşıldığını düşündüğümüz 25 çeşit suç tipine ilişkin soruşturmanın nasıl yürütüleceğini ve Cumhuriyet savcısının göreve başlarken bilmesi gereken hususları, Adalet Yayınevinden çıkan -Teori ve Uygulamada Cumhuriyet Savcısının El Kitabı- isimli kitabımızda açıklamıştık. Cumhuriyet savcısının el kitabı isimli kitabımızda, özel ceza yasalarında düzenlenmiş bulunan suçlar ve bu suçların soruşturma ve kovuşturma usulü bulunmamaktadır. Şu bir gerçektir ki, uygulamada Cumhuriyet savcısının ve ceza hakiminin önüne gelen suçlar sadece 5237 sayılı Türk Ceza Kanunundaki suçlarla sınırlı değildir. Cumhuriyet savcısı ve ceza hakiminin önüne, özel ceza yasalarında yer alan suçlar da gelebilmek-tedir. Örneğin karşılıksız çek keşide etme suçu, 6136 sayılı kanun kapsamına giren ateşli silahlar ve bıçaklar hakkındaki suçlar, Orman Kanununa giren suçlar, uyuşturucu maddelerle ilgili suçlar, kaçakçılık suçları gibi özel ceza yasalarında düzenlenmiş suçlar, uygulamada sık karşılaşılan suçlardandır.
Cumhuriyet savcısı ve ceza hakimi, önüne gelen bu tarz suçlara ilişkin olaylarda, soruşturmanın ve kovuşturmanın nasıl yürütüleceğini bilmek zorundadır.
Bu çalışmada, Cumhuriyet savcısı ve ceza hakimi açısından bilinmesi gerektiğini düşündüğümüz özel ceza yasalarındaki suçların soruşturma ve kovuşturma usulünü açıkladık. Fakat burada tüm özel ceza kanunlarındaki suçlar yerine uygulamada en çok görülenler arasında olduğunu düşündüğümüz 10 farklı özel ceza yasasındaki suçlara değindik. Elbette ki burada incelediğimiz 10 farklı yasanın uygulamada en çok uygulandığını iddia etmek doğru değildir. Çünkü ülkemizin bazı yörelerinde bazı özel yasalar fazla uygulanırken, başka yörelerde fazla uygulanmamaktadır. Örneğin ormanların yoğun olduğu bölge-lerde 6831 sayılı Orman kanunu fazla uygulanırken, orman olmadığı veya az olduğu yerlerde bu kanunun uygulama alanı az olmaktadır. Bu nedenle bu kitapta genel olarak uygulama alanı fazla olduğunu düşündüğümüz yasaları inceledik.
Bunun yanı sıra, suçları soruşturma ve kovuşturma işiyle görevli kılınmış Cumhuriyet savcısı ve ceza hakiminin bilmesi gerektiğini düşündüğümüz ve adalet müfettişlerince tespit edilen eleştiri ve önerileri bu kitabın sonuna eklemeyi uygun bulduk. Bu öneriler sayesinde Cumhuriyet savcısı ve ceza hakiminin hata yapma riski azaldığından, bu bölümün de faydalı olacağını düşünerek kitaba ekledik.
Kitap, genel olarak aşağıdaki içeriğe sahiptir;
1- Teorik bilgiler,
2- Yargıtay kararları,
3- Özel ceza yasalarındaki suçların soruşturma ve kovuşturma usulleri
4- Adalet müfettişlerinin teftiş sonrası tavsiyeleri
Kitabın en büyük özelliklerinden biri, yapılacak yazışmaların ne şekilde yapılacağının belge örneği-müzekkere örneği- verilerek anlatılması ve yazılan müzekkereye kurum ve kuruluşun verdiği cevabı içeren belge -doktor raporu, ekspertiz raporu vs. - örneğinin kitapta yer almasıdır. Bu müzekkere ve müzekkereye verilen cevap örnekleri toplu bir şekilde kitabın sonuna yerleştirilmemiş, ilgili olduğu her bölümün anlatıldığı pratik bilgilerin içeriğine yerleştirilmiştir. Bunun dışında kovuşturma aşamasında bu suçlara ilişkin açılan davalarda tensiplerin ne şekilde yapıldığına, toplanması gereken delillere ve örnek gerekçeli kararlara bu kitapta yer verilmiştir. Kısacası bu kitabın en büyük özelliği, -Cumhuriyet Savcısının El Kitabı- isimli kitabımızda olduğu gibi soruşturma ve kovuşturmanın ne şekilde yapılacağının BELGE ÖRNEĞİ -müzekkere, ekspertiz raporu, değişik iddianame örnekleri, tensip, gerekçeli karar örnekleri vs. - ile açıklanmasıdır.
Özel ceza yasalarındaki suçların ne şekilde soruşturulup kovuşturulacağına yönelik belge örnekleriyle desteklenmiş düşündüğüm anlamda bir kitap bulunmadığından, bu kitabı yazma ihtiyacı duydum.
Uzun mesai ve emek sarfedilerek yazılan bu kitabımın tüm okurlara ve uygulayıcılara faydalı olacağına inanmakta ve ümit etmekteyim. Kitabın elinizde bulunan ilk baskısı hakkında yapacağınız görüş ve eleştiriler, bundan sonraki baskılarının daha gelişmiş ve daha faydalı olmasını sağlayacaktır. |