Kitap Tanıtımı |
Harbiye´yi birincilikle bitiren Bursalı Manavoğlu Nevres Bey, siyasi cereyanlara kapılarak, ordu saflarında kendisini bekleyen parlak istikbali kaybetmiş bir askerdir.
İttihat Terakki´nin iktidar yıllarını sürgünlerde geçiren Nevres Bey, İttihat Terakki´nin sukûtuyla 1918´de İstanbul´a döndü.
Bilahare, İstanbul´un işgali üzerine Anadolu´ya geçerek, memleketi Bursa´da Redd-i İlhak Cemiyeti´nin kurucuları arasında yer aldı ve gazete çıkararak Milli Mücadele´yi destekledi.
Sonraki gelişmelerden rahatsızlık duyarak 1924´te son halife Abdülmecid Efendi´yle birlikte yurdu terkeden Nevres Bey, Cidde savunmasını organize etti ve Kral Abdullah´ın harbiye nazırlığını yaptı. 1928´de Ürdün´de öldü.
Yazar, yaşadıklarından yola çıkarak yazdığı bu eserinde, Kurtuluş Savaşı´nda Bursa´nın Yunanlılarca işgali; halkın, Kuvâ-yı Milliye ve Ankara´nın işgal karşısındaki tutumları ile Yunanlıların zulümleri ve Yunanlılarla yapılan çarpışmaları anlatmakta ve 20´li yılların Bursa´sı hakkında çeşitli bilgiler vermektedir.
Eser, işgal senesi içerisinde yazılması ve Ankara hükümetiyle Kuvâ-yı Milliye´nin işgal karşısındaki tutumlarına yönelttiği eleştiriler bakımından ilginçtir. |