Kitap Tanıtımı |
"Bu kitabı, 21. yüzyılda yaşamları ve toplulukları kaçınılmaz bir biçimde iç içe geçecek olan Batı'da yaşayan Müslümanlar kadar Müslüman olmayan insanların büyük çoğunluğu için yazdım. Müslüman dünya artık 'orada' değil. Müslümanlar bizim komşularımız, meslektaşlarımız ve dost yurttaşlarımızdır ve onların dini de Musevilik ve Hıristiyanlık gibi terörizmi reddeder. Daha önce hiçbir zaman 'anlaşma köprüleri oluşturmak' gibi ılımlı cümleler, yalnızca askeri gücün kazanamayacağı bir savaşta bu kadar önemli olmamıştı. Anlayış ve eylem Müslümanlar ve benzer biçimde Müslüman olmayanlar için de el ele gidiyor. Hepimiz basmakalıp sözler, tarihi rahatsızlıklar ve dini farklılıkların ötesine geçmeye, çıkarlarımız kadar paylaştığımız değerleri tanımaya ve ortak geleceğimizi yaratmak üzere kolektif olarak hareket etmeye davet ediliyoruz"
Önsözden
11 Eylül'de Pentagon ve Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan saldırılar bütün dünyayı şoke etti ve şaşkın bir halde bıraktı. Bu eylemcilerin İslam adına harekete giriştiğini öğrenen ve İslamiyet hakkındaki bilgisi çok az olan Batı dünyası, birdenbire temelde İslamiyet, özelde neden bu saldırıların yapıldığı, İslam ve İslam taraftarlarının gerekçeleri hakkındaki şu türden sorulara cevaplar aradılar: Aşırı İslamcılar denenler kimlerdi? Neden Batı'dan nefret ediyorlardı? Neyi başarmak istiyorlardı? Elinizdeki düzeyli ve yetkin kitapta dünyanın önde gelen Batılı İslam araştırmacılarından biri olan John L. Esposito, saldırılar sonrasında gelen pek çok soruyu cevaplamaya çalışıyor. Önce İslamiyet'i açık ve titiz bir biçimde açıklıyor. Cihat, İslam'da şiddet kullanımı ve terörizm hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor. Aşırı İslamcı denilen grupların yükselişini, dünya görüşlerini ve taktiklerini büyüteç altına alıyor. Amerika ve Avrupa karşıtlığının Arap ve Müslüman toplumlarını ikiye ayıran geniş tabanlı bir olgu olduğunu gösteriyor. Bilindiği gibi bu olgu, yalnızca dinsel fanatizmden değil aynı zamanda Amerikan politikalarına karşı duyulan öfkeden de doğmaktadır. Pek çok Müslüman, Batı kültürü ve Batı kültürünün dünyadaki etkisi karşısında endişe duymaktadır. Ancak Müslümanlar'ın çoğunluğu dinleri adına işlenen şiddet suçlarına da kesinlikle karşı çıkmaktadır. Teröre karşı gerçekleştirilecek savaş, önem verilen değerlerin yıpranmasını haklı göstermek için kullanılmamalı ya da Müslüman dünyanın otoriter rejimlerinin muhalefeti bastırması için bir yeşil ışık anlamına da gelmemelidir.
Kısa, net ve herkesin anlayacağı biçimde yazılmış olan ve Kasım 2003'te İstanbul'daki iki sinagog, bir banka ve bir konsolosluğun bombalanmasının temelinde yatan bütün nedenleri de açıklayan Kutsal Olmayan Savaş, hem Batı hem de Doğu dünyasında saygı gören bir araştırmacının yirmi yıllık deneyimini yansıtıyor. Bütün dünyanın dikkatini çeken sorulara en iyi rehber kitap. |