Kitap Tanıtımı |
Bu kitapta, Batı Asya´nın en antik uluslarından biri olan Kürtlerin sürekli yaşam alanı ve tarihsel anayurdu olan Kürdistan´ın tarihi ilk kez bu boyutta bir bütünsellikle ele alınıyor. Kronolojik çerçevesi, Arap fetihleri devrinden başlayıp günümüze kadar olan dönemi kapsıyor. Bölgedeki büyük olayların hemen hemen tamamında yer almış olan Kürtler, bölge ve dünya uygarlığına belirgin bir katkıda bulundular. Bugün 30 milyonluk Kürt halkı, kendi kaderini tayin hakkı uğruna çetin bir uğraş veriyor, Kürt sorunu ise, çağdaş uluslararası yaşamın en güncel sorunlarından biri olma özelliğini koruyor.
Yazarların dikkat merkezinde, tüm Kürt tarihinin leit motifini oluşturan kurtuluş hareketleri yer alıyor.
Bu çalışma, Kürt Araştırmaları Merkezinin (Başkanı, Ermenistan Bilimler Akademisi Akademisyeni Ş.X. Mıhoyan) öncülüğünde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın yazarları, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Kürdoloji Bölümü ve Rusya Bilimler Akademisi Sankt-Petersburg Şubesi Kürdoloji Kürsüsünün çalışanlarından oluşuyor. Giriş bölümü M.S. Lazarev, birinci ve ikinci bölümler E.İ. Vasilyeva, üçüncü ve dördüncü bölümler M.S. Lazarev, beşinci bölüm M.A. Gasratyan, altıncı bölüm O.İ. Jigalina, yedinci ve sekizinci bölümler Ş.X. Mıhoyan ve sonuç bölümü M.S. Lazarev tarafından yazılmıştır. Giriş bölümü yazılırken, O.İ. Jigalinanın materyalleri, beşinci bölümde ise M.S. Lazarev ve Ş.X. Mıhoyinin metinleri kullanılmıştır. Kronoloji, O.İ. Jigalina ve M.S. Lazarev tarafından hazırlanmıştır.
DTP karar vermek zorunda...
Kürtler´in Kürdistan rüyası MS 637 yılından bu yana şimdiki İran, Irak, Türkiye, Suriye coğrafyasında devam ediyor. Bu uğurda ne isyanlar çıkarmışlar, ne anlaşmalar yapmışlar, ne kanlar dökmüşler.
Mega amaçları bir ulus-devlete ulaşmak... Bu mega idealin boyutlarını anlamak isteyen çevirisini İbrahim Kale´nin yaptığı Avesta yayınlarından çıkan Kürdistan Tarihi´ne göz atsın... Ve bu kitabın arkasındaki Kürt tarihinin temel olayları kronolojisine bir baksın...
Orada 1978 yılında PKK´nın kuruluşunun Kürdistan mega amacının bir kilometre taşı olduğu açık olarak görülüyor. 1984 yılında bu amaçla PKK´nın Türkiye´de silahlı hareketlere hız verdiği de... Buradaki silahlı hareketleri uluslararası arenada pazarlık konusu yaptığı da, mesaj vermek için kullandığı da...
O günden bugüne verdiğimiz şehitlerin sayısı onbinlerce... Kimse PKK´nın Türkiye´de Kürt demokratik hakları için kan döktüğünü söylemesin... "Kürdistan Tarihi" böyle demiyor çünkü... Bu nedenle "Ben PKK´yı terörist ilan etsem ne olur etmesem ne olur" diyen DTP´nin iki, üç hatta beş kere düşünmesi gerekir.
DTP hangi mega idealin peşinde olduğunu iyi açıklamak zorunda... Gerçekten yeni Türkiye´de Kürtler´e daha fazla demokratik haklar peşinde ise buyursun gelsin Meclis´te politika yapsın, ikna etsin... Eğer Kürdistan Tarihi´ndeki "mega" idealin ve bu uğurda yapılanların yanında ise Meclis´te ne işi var? O zaman dağa, PKK´nın yanına çıksın...
Ama lütfen bana PKK´nın Türkiye sınırlarında Kürt demokratik haklarını elde etmek için asker öldürdüğünü söylemesin... Çok komik oluyor... Hem de çok acı bir komik!..
Ali Atıf Bir, Bugün Gazetesi, 11.10.2007
Ji bo bersivdayîna kesên ku dibêjin kurd û Kurdistan nîn e berhemeke din:
Dîroka Kurdistanê
Heta nihali ser Kurdistanê gelek berhem hatine weşandin. Herwiha heta niha gelekkes û welatan gotiye ku kurd û Kurdistan nîn in. Bi taybetî welatêndagirker bêyî ku li çavkanî, lêkolîn û dîrokê binêrin ev gotin sergkirine. Dîsa heta niha di gelek deman de, navê kurd û Kurdistanêhatine qedexekirin, ji ber van qedexeyan gelek kes hatine binçavkirin ûgirtin.
berhema navborî yek ji bo kesên ku dibêjin kurdû Kurdistan nîn e bersiveke baş e. Ev berhem bi awayekî zanistî, bipêşengiya Navenda Lêkolîna Kurdan ve hatiye amadekirin.
Pirtûk jiber sedema perçekirina welat hedef hatiye girtin ji aliyê DadgehaEwlekariya Dewletê ya nimroya 2yan ve hate berhevkirin. Bi vêberhevkirinê careke din jî diyar bû ku hê jî tirsa ji rastiya kurdû Kurdistanê didome. Herçiqas pirtûkên bi vî awayî bêne berhevkirin ûneyê hiştin ku bigihên ber destê xwendevanan jî rastî û girîngiya wê, jialiyê xwendevanan ve baş têzanîn.
Azadiya Welat (30.06-06.07-2001) |