Kitap Tanıtımı |
1922´deki büyük yangın, İzmir´in tarihinde önemli bir kırılma noktası oluşturur. Bu olay, 19. yüzyıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu´nun en ihtişamlı şehirlerinden biri sayılan İzmir´i karanlık bir unutulma dönemine hapseder. Yine de, bu parlak liman şehri kendi küllerinden yeniden inşa olmayı başardı.
Elinizdeki kitap, daha çok bu yangından önceki İzmir´i, yani Osmanlı İzmir´ini inceliyor. Tabii, İzmir´i İzmir yapan kentlileri esas alarak: Müslüman halk için burası, nüfusun büyük bir kısmı Hıristiyan ya da Yahudi gayrimüslimlerden oluştuğu için "gâvur İzmir"dir. Avrupalılar içinse, süregelen entelektüel yaşamın yoğunluğu nedeniyle "Doğu´nun küçük Paris´i"
Bu kozmopolit yapı içinde Ortodoks ve Katolik Hıristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar Avrupa´ya doğrudan açılan bu ticaret kentinde hoşgörüleri, yeniliğe açıklıkları ve sanat sevgileriyle, hep birlikte yaşadılar. Marie-Carmen Smyrnelis´in derlediği ve İzmir´in kozmopolit zenginliğini ortaya çıkaran bu çok yazarlı kitap, 1830-1930 yılları arasında, İzmirlilerin hikâyesini anlatıyor. |