Kitap Tanıtımı |
Bu Kitap Ensar Vakfı nın aynı konuda düzenlediği Sempozyumun eldeki tutanaklardan hazırlanmıştır.
Finansman, işletmelerinin harcamalarını karşılamak amacıyla para bulmalarını ifade ediyor. Bunun, dıştan kredi ve ortaklık olarak iki yolu vardır.
İslam iktisadının, adaleti sağlamak ve kul haklarını ikamet etmek gibi temel amaçları vardır. Finansman konusunda bu hedefler nasıl izlenecektir` Öncelikle İslam iktisadının öz-sermayeye dayandığını, sonra ikili ortaklıklara izin verdiğini biliyoruz. Kredi talebi ise kesinlikle teşvik edilmemiştir. Kredi arzının artırılması yönündeki teşvik ve tasfiyeler yanında bunun anlamı kredi fiyatının (ribe n-nesie) oluşması yönündeki baskının hafiflemesidir. Bir başka deyişle İslam iktisadi krediye dayanmamaktadır.
Dünyada özelikle geçiş dönemi mantığı içerisinde faizsiz bankacılık, sigortacılık bir finansman kaynağı olarak zekat, finansman kiralamalar gibi konular çokça işlenmiştir. Ensar Vakfı nın düzenlediği bu çalışma konuya Türkiye de yapılan önemli bir katkıyı oluşturmaktadır. Sempozyuma tebliğ sunarak ve tartışmacı olarak katılanlara ve oturumları yöneten Prof.Dr.Sebahaddin Zaim ile Prof.Dr.Erol Zeytinoğlu na teşekkür ediyoruz. İslam iktisadı ile ilgilenenlere faydalı olmasını diliyoruz. |