Kitap Tanıtımı |
Gelişmiş bir Makine Mühendisliği müfredatı daha sağlam bir matematik, mekanik ve termodinamik alt yapısı oluşmasına katkıda bulunur. Genç bir mühendis adayı çevresinde gelişen olayların araştırılması, analizi ve onlardan bir sonuç çıkarılması ile ilgilenir. Öğrencilerin güven duygularını arttırmak ve onları şevklendirmek için öğrenmeye olan iştahlarını kabartacak dersler okutulmalıdır.
Temel mühendislik dersleri bazı temel teorik kavramların öğrenimini sağlar; mesela termodinamiğin, muhtelif kontrol hacimlerindeki ısı transferi ile ilgili teorileri içermesi gibi. İçten yanmalı motorlar da, emme ve eksoz süreçleri, yanma, ısı transferi, püskürtme, karışım teşkili ve buharlaşma olaylarıyla termodinamik ve akışkanlar mekaniğinin daimi ve daimi olmayan birçok süreçlerine ait ideal uygulama alanlarına örnek teşkil ederler.
Bu eserin hazırlanmasında, bu değerlendirmeler ışığında bir teorik yaklaşım izlenmiştir. Çoğu daimi olmayan değişik faktörlerin ele alınan süreçler üzerinde etkisini analiz edebilmek için genellikle basitleştirici kabuller kullanmak kaçınılmaz olmaktadır. Onun için, değişik tipteki motorların genel çalışma prensiplerini açıklayıp, bu çalışmayı sağlayacak mekanik organlara atıfta bulunulduktan sonra ideal hava çevrimleri tanıtılmış ve farklı tasarım parametrelerinin bunlar üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Konunun analizi, sanki-gerçek (quasi-real) şartları da dikkate alarak, ideal çevrimlerden gerçek çevrimlere ulaşan bir kapsama taşınmıştır. |