Kitap Tanıtımı |
Peygamberimiz Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'in sîreti, her zaman olduğu gibi bugün de İslâm dinini mükemmel şekilde anlamanın yegane yoludur. Bu yüzden insanlığa Hz. Muhammed (s.a.v)'in öğretisi, ahlâk ve hayat tarzını götürmek her şeyden önce gelen görevimizdir. Onun şahsiyeti, insan hayatını her yönüyle ve her sahada aydınlatır. Davranışları insanlar için mükemmel bir örnektir. O, hayatı boyunca, her insan gibi beşerî duygularla, arzularla, acı ve zorluklarıyla pek çok durumla karşılaşmıştır. Fakat onun ahlâkı hep kusursuzdu. O, tam bir fazilet ve adâlet sahibi, insanî zaaf ve hatalardan ârî bir insandı.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in hayatının hangi meslek ve işte olursa olsun, kadın-erkek her çağdaki insanın, ferdî hayatlarında olduğu gibi sosyal hayatlarında da mutluluk ve selâmete ulaşabilmek için uyulması gerekli mükemmel bir model olduğu görülecektir.
Bu eser, geniş bir İslâm kültürü çerçevesinde Peygamberimiz Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'in hayatını bütün yönleriyle ele almaktadır. Konular tasnif edilerek ayrıntılarıyla sunulmaktadır. Kronolojik bir tarih kitabı veya alfabetik bir ansiklopedi olmayışı, istifadede kolaylık sağlamaktadır. Müracaat kitabı olarak faydalanılabileceği gibi elden bırakmadan okunabilecek bir özellik de taşımaktadır.
Muhteşem bir başvuru kaynağı olan bu ansiklopedi, muteber klasik ve çağdaş İslâm düşünürlerinin eserlerinden faydalanılarak hazırlandı. Londra Siret Vakfı kurucusu merhum Afzalur Rahman'ın hazırladığı Encyclopaedia of Seerah'in tercümesi olan bu eser, tahkik edilerek muhtelif resim, harita, minyatür, levhâ ve gravürlerle zenginleştirilerek 6 cilt hâlinde yayınlanmıştır.
Yazar Hakkında
Afzalur Rahman (1915-1998) Pakistan'ın Pencab eyaletinde Malikpur köyünde doğdu. Orta ve lise eğitimini Gujranwala şehrinde tamamladıktan sonra, Lahor'daki Pencab Üniversitesi'ne bağlı Islamia Koleji'ne girdi. Bu üniversitenin İktisadî Bilimler bölümünden lisans ve lisans üstü diplomalarını aldı (1934-1940). Kısa bir süre Cullandir Koleji'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Ardından Delhi'deki Hindistan Demiryolu İşletmesi merkezinde istatistik görevlisi olarak çalıştı (1941-1947).
1947'de Hindistan'ın bölünmesinden sonra Pakistan'a geçti; Islâmia Koleji'nde iktisat hocası olarak görev yaptı (1948-1951). 1951-1955 yıllarında Multon'da Emerson Koleji'nde İktisat dersleri verdi. 1955'te İslâm iktisadı üzerine doktora yapmak için İngiltere'ye gitti ve London School of Economics'te iktisat doktorası programına kaydoldu. Konu üzerinde hocasıyla anlaşamayınca doktoradan vazgeçti ve Suudi Eğitim Bakanlığı'nda sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmak üzere Riyad'a gitti.
Suudi Arabistan'daki bir yıllık çalışmasının ardından Londra'ya döndü ve Londra Büyükşehir Belediyesi'nin eğitim teşkilatında öğretmen olarak göreve başladı. Daha sonra Muslim Education Trust'ı kurup bu çatı altında hizmetlerini sürdürdü.
1944'te İngiltere'deki okullarda sabah derslerinde Anglikan Kilisesi'nin dua kitapları okunmaktayken Müslüman anne-babaları yönlendirerek, çocuklarının Hıristiyan dualarından muaf tutulmaları ve onun yerine İslâm dîni dersleri görmeleri için izin talebiyle, The Muslim Education Trust'ın görevlendirdiği bazı gönüllü Müslüman öğretmenler tarafından İslâm dîni dersleri verilmeye başlandı.
1998 yılında Londra'da vefat eden Afzalur Rahman ayrıca Muslim School Trust ve Seerah Foundation adıyla iki vakfın daha kurulmasına öncülük etmişti.
Eserleri:
1 Muhammad - Encyclopedia of Seerah, v. VIII
2 Economic Doctrine of Islam - Banking and in Surance, v. III
3 Role of Islam Women in Society
4 Islam, Ideology and Way of Life
5 Prayer ?Its significance and benefits
6 Readings in Political Philosophy: Liberty
7 Islam: Belief and Practice
8 Muhammad: Man and Messenger
Türkçe'ye çevrilen eserleri:
1 Hz. Muhammed (s.a.v) ?Sîret Ansiklopedisi (6 cilt)
2 Allah'ın Kulu ve Rasûlü Hz. Muhammed (s.a.v)
3 Yönetici ve Devlet Adamı olarak Hz. Muhammed (s.a.v)
4 Askerî Lider olarak Hz. Muhammed (s.a.v)
5 Mükemmel bir Eş olarak Hz. Muhammed (s.a.v)
6 Mükemmel bir Baba olarak Hz. Muhammed (s.a.v) |