Kitap Tanıtımı |
Gece Tabloları, Aydınlanmacı aklın bilinmeyen olarak damgaladığı, ürkütücü bulduğu için hayatın dışına attığı dünyalara kapı aralıyor. Bu öyküler okurunu uçurumun kenarındaki hastalıklı ruhların, suçun ve kötülüğün, fantazmanın ve deliliğin, doğaüstünün ve bilinmezin dünyasına taşıyor.
Geceyi mekân edinen öyküler değil bunlar; gecenin karanlığını gündüze taşıyan, dolayısıyla da insanı kendi karanlığına hapsederek geceyi büyüten, uzatan, sürekli kılan öyküler... Kitabı oluşturan sekiz öyküden her biri, bu açıdan insan ruhunun en dip, en kuytu köşelerine ayrı bir noktadan ışık tutuyor. Resmin bütünündeyse Hoffmannın sonsuz gecemize yüklediği anlam var.
Gece Tablolarının ilk öyküsü Kum Adam, yayınlanmasından yüz yıl sonra Freudun tekinsiz kavramını oluşturmasına zemin hazırlamış; Freud aynı adlı ünlü makalesinde Hoffmannın bu öykülerde geceye yüklediği anlamı, tüm karmaşasıyla modern kültürün insan ruhundaki tezahürü şeklinde ele almıştır.
Öykülerini, gerçekliğinden şüphe duyulmadan hayalle bezeyen E.T.A. Hoffmannın eserleri, fantastik realizmin başyapıtlarıdır. |