Kitap Tanıtımı |
Dünya endüstriyel gelişim sonucu ortaya çıkan yaşam koşullarının tetiklediği metabolik hastalıkların akınına uğramıştır. Endüstriyel değişime paralel olarak tüm ülkelerde tip 2 diabetes mellitus görülme oranı artmakta ve bu artış dünya genelinde bir pandemi tablosu sergilemektedir. Bunun yanında diabetes mellitusun diğer türleri de hala halk sağlığı alanında ciddi sorunlar oluşturarak ön planda yer almaktadır.
Diabetes mellitusun tanı, tedavi ve izlem kriterleri de yeni boyutlar kazanmaktadır. Yeni farmakolojik ajanların ve aletlerin geliştirilerek devreye girmesi erken tanı ve tedavide amaca ulaşma konusunda ümitleri artırmaktadır.
Erken dönemde kombinasyon tedavisine geçilmesi, yine erken dönemlerden itibaren oral ajan tedavisine insülin tedavisinin eklenmesi ile beta hücre rezervininin daha iyi korunacağı ve daha uzun süreli iyi glisemik kontrolün sağlanabileceği görüşü güncel uygulama alanına girmiştir. İnkretin hormonların kullanıma sunulması, kısa ve uzun etkili analog insülinlerin geliştirilmesi, insülin pompaları ve inhaler insülin gibi alternatif insülin uygulama yolları arayışları, pankreas adacık hücresi transplantasyonunda saptanan gelişmeler, diyabetin makrovasküler ve mikrovasküler komplikasyonlarının daha iyi tanınıp önleyici ve geciktirici ajanların tedavi basamaklarına girmesi diyabet alanındaki önemli gelişmelerdir.
Temelden tüm bu gelişmelerin ayrıntısına kadar olan konuları güncel bilgileri kapsayacak şekilde, 24 ana bölüm içinde 152 konu başlığı altında ele alan Diabetes Mellitus 2009, farklı üniversitelerden alanlarında uzman 56 yazar tarafından hazırlanmıştır. Kitabın içeriği bu yeni baskıda Diabetes Mellitusta İzlem Kriterleri, Diabetes Mellitus Tanı ve İzleminde Klinik Laboratuvar, Diabetes Mellitusta Egzersiz Tedavisi ve Diabetes Mellitusta Bağışıklık Sistemi ve Enfeksiyonlar gibi yeni bölüm başlıklarıyla genişletilmiş, bunun yanı sıra önceki baskıda yer alan ana bölümler gözden geçirilmiş ve güncellenerek sunulmuştur. |