Kitap Tanıtımı |
Dede Korkut Hikâyeleri, ayrı ayrı on iki hikâyeden oluşmakla birlikte, bir çok hikâyede aynı kahramanların bulunuşu, olayların aşağı yukarı aynı çevrede geçişi ve Dede Korkut un her hikâyede mutlaka ortaya çıkışı bakımından, hikâyelerin hepsinin birbiriyle ilgili olduğunu göstermektedir.
Dede Korkut Hikâyeleri, İslam öncesi Türk uygarlığını aydınlatan zengin bir kültür kaynağıdır. Dede Korkut Hikâyeleri; Türk dili, Türk edebiyatı, Türk tarihi, folklor, toplum bilimi ve mitolojiye kadar pek çok konuda yararlanabileceğimiz önemli şaheserlerimizden biridir.
Dede Korkut Hikâyeleri, köklü bir sözlü edebiyat geleneği olan Türk halkının ortaklaşa meydana getirdiği destani hikâyelerdir. Destanlar; milletlerin din, erdem ve milli kahramanlık maceralarını anlatan manzum hikayelerdir. Bu açıdan bakıldığında Dede Korkut hikâyeleri, "Milli destan" niteliği taşımaktadır. Milli destanların milli bilincin oluşmasında önemli bir rolü vardır. Dede Korkut Hikayeleri, bu yönüyle milli bilincin, milli kimliğin oluşması için çocuklarımıza mutlaka okutulması gereken vazgeçilmez eserlerdendir.
Her bireyin, ruhsal gelişim sürecinde, kimliğinin oluşması için örnek alacağı model tiplere ihtiyacı vardır. Günümüzde ne yazık ki sanal kahramanları kendilerine model seçen çocuklarımız, ileride bir kimlik bunalımı yaşamakta ve milli bilinçten yoksun yetişmektedir.
Türk kültürünün, Türk dili ve edebiyatının emsâlsiz eseri Dede Korkut Hikâyeleri nin, "100 Temel Eser içinde yer alması bu nedenle son derece isabetli bir tercihtir. |