Kitap Tanıtımı |
1874 yılında Pariste, akademik Salon Sergisi jürisi tarafından eserleri reddedilen bir grup ressam, kendileri gibi düşünen dostlarıyla birlikte fotoğrafçı Nadarın atölyesinde bir sergi açarlar. Monet, diğer eserlerinin yanı sıra İzlenim, Gündoğumu adlı resmini de sergiler. Sözde banal konusu (puslu bir liman manzarası) ve üstünkörü sürülmüş boyasıyla halkı şaşırtan, kızdıran ve alay konusu olan bir resimdir bu... Doğan güneşin izlemini yansıtan bu resim, bir gazeteciyi sergi hakkında yazdığı korkunç eleştirel bir makaleye İzlenimcilerin Sergisi başlığı koymaya sevk etmiştir. Böylece yeni bir sanat akımının bir ismi olur: İzlenimcilik.
Claude Monet, Avrupalı bir resim üslubu olan izlenimciliğe uluslararası saygı kazandıran sanatçıdır. Bu akımın yaygınlaşmasını ve kuramsal açıdan temellendirilmesini özel olarak hedeflemediği halde, kendi döneminde baş temsilcisi olmuştur.
Monet monografisinde, onun eserleri ışığında izlenimci akımı, resim sanatına getirdiği yenilikleri ve modern resmin doğuşuna neden olan 19. yüzyıl Fransasındaki resmi sanat iklimini de bulmak mümkündür. |