Kitap Tanıtımı |
Söz Basım Yayın tarafından büyük bir titizlikle hazırlanan Barla Lâhikası çıktı. Böylece Terimli, Lügatli, Kaynaklı, İndeksli Risale-i Nur Külliyatı içinde yer alan Sözler, Mektubat, Lem´alar, Şualar, Asâ-yı Mûsâ risalelerine Barla Lâhikası da katılmış oldu.
Söz Basım Yayın yetkililerinden alınan bilgilere göre, tıpkı diğer risaleler gibi Barla Lâhikası´nda da, okuyucuların daha rahat anlayıp, daha çok mesele öğrenmelerine yönelik önemli özellikler ilave edilmiş. Her sayfada orijinal metnin hemen altında şu bilgilere yer veriliyor:
1 - SAYFA ALTI SÖZLÜĞÜ: Her sayfanın altında bilinmeyen kelimelerin, sadece o sayfada geçen mânâları veriliyor ve diğer mânâları alınmıyor.
2- ÂYET-İ KERİMELER: Âyet-i kerimelerin kısa bir meâli, sûre isim ve numarası ile âyet numarası sayfanın alt kısmında numara verilerek belirtiliyor.
3- HADİS-İ ŞERİFLER: Hadis-i şeriflerin kaynakları ve meâlleri de aynı şekilde sayfanın alt kısmında numara verilerek belirtiliyor.
4- ARAPÇA İBARELERİN TERCÜMELERİ: Müellifin Türkçede kullandığı tabirler ve üslûp esas alınarak tercüme ediliyor.
5- DİPNOT VE HAŞİYELER: Müellif veya talebeleri tarafından eklenen HAŞİYE´lerin yanı sıra, sonradan eklenen dipnotlar numaralandırılarak sunuluyor.
Ayrıca, Barla Lâhikası´nın ön ve arka bölümlerinde, anlamayı derinleştirecek önemli bölümler var:
1- İÇİNDEKİLER: Numaralandırılan her bir mektubun konusu hakkında özet bilgi sunuluyor.
2- FİHRİST: Bu risalede yer alan bütün mektupların ana konuları özet olarak sunuluyor.
3 - TERİMLER VE KAVRAMLAR SÖZLÜĞÜ: Bu risalede geçen terimler ve kavramlar, diğer bir ifadeyle ıstılâhlar ve mefhumlar Risâle-i Nur´un genel mantık örgüsü içinde açıklanıyor. Ayrıca aynı kökten türeyen diğer kelimelerin de mânâları, terimlerin altına ilâve edilerek kelimeler arasındaki akrabalık bağlarına dikkat çekiliyor. Böylece bilinmeyen kelimelere olan yabancılığın giderilmesi için uygun bir zemin hazırlanıyor.
4 - ANSİKLOPEDİK BİLGİLER: Metin içinde geçen şahıs, olay ve yerler sayfa altlarındaki sözlük içinde (bk. bilgiler) ibaresi kullanılarak kitabın sonunda yer alan "Ansiklopedik Bilgiler" bölümüne yönlendiriliyor. Bu bölümde ise, anılan maddelerle ilgili tanıtıcı bilgiler veriliyor.
5 - İNDEKSLER: Eserin sonunda ayrıntılı olarak; konu, Esmâ-i İlâhiye, şahıs, mekan, âyet-i kerime ve hadis-i şerif indeksleri yer alıyor. Bu indekslerle, aranan birçok hususun en serî bir şekilde bulunabilmesi hedefleniyor.
6 - RİSALELERİN TELİF TARİHLERİ VE YERLERİ.
(Tanıtım Yazısı´ndan) |